Yrittäjän tärkeimmät asiakirjat varallisuuden suojaamiseen

Yrityksen omistajalle yritysomaisuus muodostaa usein merkittävän osan hänen kokonaisvarallisuudestaan. Tämän vuoksi yrityksen suojaaminen ja riskien ennakoiva hallinta ovat omistajan kannalta ensiarvoisen tärkeitä, mikä onnistuu laatimalla juridiset asiakirjat kuntoon. Yllättävät tapahtumat, kuten perhetilanteen muutokset, terveysongelmat tai onnettomuudet, voivat vaikuttaa merkittävästi sekä omistajan henkilökohtaiseen elämään että yrityksen toimintaan. Siksi oikeudellisten asiakirjojen pitäminen ajan tasalla on tärkeää, jotta ne tarjoavat tarvittavaa suojaa erilaisissa muutostilanteissa.

Yrittäjän oikeudellisia asiakirjoja laadittaessa on hyvä miettiä etukäteen seuraavia asioita:

  • Kuka ottaa vastuun yrityksen hallinnosta ja liiketoiminnasta, jos yrittäjä ei itse siihen enää kykene?
  • Miten yrityksen omistus siirtyy eteenpäin, jos yrittäjä kuolee tai tulee pysyvästi kyvyttömäksi hoitamaan asioitaan?
  • Miten omaisuus jaetaan mahdollisen avioeron sattuessa?

 

Yrityksen omistajan henkilökohtaisten riskien hallitsemiseksi ja yrityksen jatkuvuuden varmistamiseksi on suositeltavaa laatia muun muassa osakassopimus, avioehtosopimus, testamentti ja edunvalvontavaltuutus.

 

Osakassopimuksessa määritellään osakkeiden lunastuksen ehdot

Osakassopimus on asiakirja, jossa määritellään osakkaiden väliset oikeudet ja velvollisuudet, yhtiön hallinto, päätöksentekoprosessit, voitonjakoperiaatteet, osakkeiden luovutus- ja lunastuslausekkeet, salassapitoehdot ja riidanratkaisumenetelmät. Osakassopimus kannattaa laatia, kun yhtiössä on useampi omistaja.

Osakkeiden myyntiin ja lunastukseen liittyvät lausekkeet ovat yleisiä osakassopimuksissa, sillä ne määrittelevät, kenelle osakkeet voivat siirtyä erilaisissa tilanteissa. Osakassopimuksessa voidaan käsitellä yksityiskohtaisesti osakkeiden lunastusmenettelyä, mikä usein pysyy vain osakkaiden tiedossa, toisin kuin yhtiöjärjestyksessä määritellyt tiedot.

Sopimusta laadittaessa on syytä miettiä tilanteita, joissa osakas joutuu luopumaan osakkeistaan. On tärkeää määritellä, mitä tapahtuu, jos osakkaan terveydentila heikkenee, hän kuolee tai eroaa puolisostaan. Avioeroa koskevaan kohtaan voi sisällyttää ehdon, että osakas tekee puolison kanssa avioehdon, joka sulkee yrityksen osakkeet pois osituksen piiristä. Myös osakkeiden arvonmääritys voi olla tarpeen tarkentaa sopimuksessa.

 

Avioehtosopimus turvaa omaisuuden perhetilanteiden muutoksissa

Avioliitossa puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, ellei toisin sovita. Avioehtosopimuksella voidaan määritellä, mikä omaisuus kuuluu avio-oikeuden piiriin ja mikä jää sen ulkopuolelle.

Avio-oikeus realisoituu vasta avioliiton päättyessä avioeroon tai kuolemaan. Ilman avioehtoa yrittäjän yritysvarallisuus kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, ja avioeron yhteydessä varakkaampi puoliso voi joutua maksamaan tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle. Tämä voi tarkoittaa, että yrittäjä joutuu luovuttamaan osan yrityksensä osakkeista entiselle puolisolle tai ottamaan lainaa tasinkovelvoitteen täyttämiseksi.

Avioehtosopimus suojaa yritysomaisuutta avioeron tai yrittäjän kuoleman sattuessa. Sopimus voidaan tehdä ennen avioliittoa tai sen aikana, ja se voi koskea vain avioeroa. Avioehtosopimus voi sulkea kaiken omaisuuden avio-oikeuden ulkopuolelle tai vain tietyn omaisuuden, kuten yritysvarallisuuden. Tällä tavoin yrittäjä voi varmistaa liiketoimintansa jatkuvuuden perhetilanteiden muuttuessa.

Olemme kirjoittaneet artikkelin siitä, mitä yrityksen omaisuudelle tapahtuu avioerossa.

 

Testamentilla voidaan määrätä, kenelle yritysomaisuus periytyy

Testamentti on asiakirja, jossa määritellään, miten omaisuus jaetaan yrittäjän kuoleman jälkeen. Testamentin avulla voidaan varmistaa, että yritysomaisuus siirtyy halutulle henkilölle tai henkilöille. On tärkeää pitää testamentti ajan tasalla ja päivittää sitä elämäntilanteiden muuttuessa.

Perintösuunnittelussa on hyvä miettiä, miten yritysomaisuus jaetaan yrittäjän kuoleman jälkeen ja ketkä ovat parhaita henkilöitä jatkamaan liiketoimintaa. Usein yritysomaisuus halutaan siirtää lapsille verotehokkaasti, mutta tällöin on otettava huomioon puolison tasinko-oikeus ja lasten lakiosat. Mikäli lapset ovat alaikäisiä, heidän osuutensa hallitustyöskentelyssä on rajallinen.

Toisinaan testamentin laadinta voi edellyttää myös yritysjärjestelyjä tai muita muutoksia jo yrittäjän elinaikana. Näillä toimilla voidaan turvata perheen toimeentulo ja edistää lasten tasapuolista huomioimista tulevassa perinnönjaossa.

 

Edunvalvontavaltuutuksella varaudutaan äkillisiin muutoksiin

Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jossa nimetään henkilö tai henkilöt, jotka hoitavat yrittäjän asioita, jos tämä ei enää kykene siihen itse. Valtuutus voi koskea sekä henkilökohtaisia että taloudellisia asioita. Ilman tätä asiakirjaa yrittäjän asioita hoitaisi yleinen edunvalvoja.

Kenen kannattaa laatia edunvalvontavaltuutus? Yrittäjälle edunvalvontavaltuutus on tärkeä keino varmistaa, että yrityksen asioita tulee hoitamaan sellainen henkilö, jolla on riittävä tietotaito tehtävänsä hoitamiseen. Edunvalvontavaltuutus voidaan laatia yhdelle tai useammalle valtuutetulle, ja valtuutetut voivat hoitaa eri tehtäviä. Esimerkiksi puoliso voi vastata henkilökohtaisista asioista, kun taas liiketoiminnan asiantuntija hoitaa yrityksen asioita. Lisäksi on suositeltavaa nimetä varavaltuutettuja esteellisyystilanteiden varalta.

Yrittäjän edunvalvontavaltuutuksen laatimiselle on useita hyviä syitä:

1. Yritystoiminnan jatkuvuuden turvaaminen
Yrittäjän poissaolo voi pysäyttää yrityksen toiminnan, jos vastuuhenkilöitä tai päätöksentekijöitä ei ole valmiina. Edunvalvontavaltuutuksella varmistat, että yrityksesi asiat hoitaa henkilö, jonka olet itse valtuuttanut ja jolla on riittävä tietotaito. Tämä mahdollistaa yrityksesi toiminnan jatkumisen sujuvasti ilman häiriöitä.

2. Päätöksenteon nopeus ja joustavuus
Edunvalvontavaltuutuksella voit antaa valtuutetulle laajat valtuudet hoitaa yrityksesi asioita ilman ylimääräisiä viiveitä tai byrokratiaa. Jos sinulle jouduttaisiin määräämään yleinen edunvalvoja, päätöksenteosta tulisi hidasta ja kankeaa holhoustoimilain sääntelyn vuoksi. Valtuutuksen avulla varmistat nopean ja joustavan päätöksenteon juuri niin kuin olet sen suunnitellut.

3. Hallitset yrityksen omaisuutta ja varoja
Yrityksen omistajana olet vastuussa yrityksen omaisuudesta, ja ilman selkeää edunvalvontavaltuutusta on riski, että joku muu tulee hoitamaan yrityksen taloudellisia asioita ilman toiveidesi mukaista toimintamallia. Edunvalvontavaltuutuksella voit määrittää tarkasti, miten ja kuka hoitaa yrityksen omaisuutta, kiinteistöjä, sopimuksia ja muuta tärkeää omaisuutta.

4. Yrityksen arvo ja työntekijöiden turva
Ilman toimintakykyistä johtoa yrityksen arvo voi nopeasti laskea, ja yrityksesi työntekijät voivat joutua epävarmaan tilanteeseen. Edunvalvontavaltuutuksella varmistat, että yrityksen päivittäiset asiat kuten palkkojen maksaminen, laskutus ja sopimukset hoidetaan asianmukaisesti, jolloin yrityksesi arvo ja toiminta säilyvät vakaana.

5. Yrittäjän perintö- ja verosuunnittelu
Edunvalvontavaltuutusta voidaan hyödyntää myös osana yrityksen perintö- ja verosuunnittelua. Esimerkiksi omaisuuden siirtämistä perillisille tai liiketoiminnan luovuttamista voidaan helpottaa, jos valtuutettu pystyy hoitamaan nämä asiat puolestasi ennakkoon asetettujen ehtojen mukaisesti.

6. Henkilökohtainen mielenrauha
Yrittäjänä kannat vastuun yrityksesi tulevaisuudesta. Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen antaa sinulle mielenrauhan, kun tiedät, että jos et pysty itse jatkamaan yritystoimintaa, vastuullasi olevat asiat hoituvat suunnitelmasi mukaisesti. Tämä varmistaa, että yrityksesi ja sen työntekijät ovat turvassa, vaikka et olisi itse hoitamassa päivittäisiä tehtäviä.

 

Tarvitsetko apua asiakirjojen laadinnassa?

Yrityksen omistajan varallisuuden suojaaminen edellyttää huolellista suunnittelua ja oikeudellisten asiakirjojen laadintaa. Vaikka kaikkia tilanteita ei voi ennakoida, on tärkeää varautua odottamattomiin muutoksiin. Jos tarvittavia asiakirjoja ei ole vielä laadittu, on hyvä aloittaa niiden valmistelu heti liiketoiminnan ja varallisuuden turvaamiseksi. 

Juristimme auttavat asiakirjojen laadinnassa kiinteään hintaan yhteishintaan. Saat Law Clinicilta yrittäjän avioehtosopimuksen, yrittäjän testamentin ja yrittäjän edunvalvontavaltuutuksen 800 euron hintaan. Yksittäin asiakirjat maksavat 300 euroa per asiakirja. Koska palvelemme etänä, hinta ei sisällä todistamista. Kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa asiakirjat.

Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi ja tarjouksen saamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido mihinkään.

Yrityksen lakiasioiden checklist

Yritystoiminnan sujuvuuden varmistamiseksi jokaisen yrityksen tulisi varmistaa, että tietyt oikeudelliset perusasiat ovat yrityksessä kunnossa. Yrityksen lakiasioiden checklististä on helppo seurata, mitkä lakiasiat on yrityksessä jo hoidettu ja mitkä tulisi vielä hoitaa. Oikeudellisten asioiden ennakointi voi tuoda yritykselle merkittäviä säästöjä ja ehkäisee riitatilanteita.

Jätä sähköpostiosoitteesi, niin saat suoraan sähköpostiisi juristimme laatiman Yrityksen lakiasioiden checklistin pdf-muodossa. Rekisteröidyt samalla uutiskirjeemme tilaajaksi.

    Ota yhteyttä

    Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

    Law Clinic somessa

    Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

    info@lawclinic.fiTietosuojaseloste