Miksi testamentti kannattaa laatia?

Perimysjärjestys on Suomessa selkeästi määritelty perintökaaren mukaan. Rintaperilliset ovat ensisijaisia perillisiä, ja heidän puuttuessaan perivät aviopuoliso ja muut sukulaiset tietyssä järjestyksessä. Moni ajattelee, että lakisääteinen perimysjärjestys riittää kattamaan kaikki tilanteet. Kuitenkin todellisuus on usein monimutkaisempi, ja ilman testamenttia omaisuuden jakaminen voi johtaa ennakoimattomiin tai toivomusten vastaisiin lopputuloksiin.

Testamentin laatiminen on tehokas keino varmistaa, että omaisuus jaetaan juuri haluamallasi tavalla. Se tuo myös joustavuutta ja ennakointia perimysjärjestykseen verrattuna. Tässä artikkelissa käsittelemme syitä, miksi testamentti kannattaa aina harkita, vaikka perimysjärjestys tuntuisikin riittävältä.

 

Lakisääteinen perimysjärjestys

Lakisääteinen perimysjärjestys ei aina huomioi yksilöllisiä perhesuhteita tai erityistilanteita. Ensisijaisina perillisinä ovat vainajan rintaperilliset, eli lapset ja heidän jälkeläisensä, jotka jakavat perinnön tasan. Jos rintaperillisiä ei ole, perintö siirtyy vainajan aviopuolisolle. Aviopuolison osalta perintöoikeus kuitenkin rajoittuu siihen, ettei aviopuoliso peri, jos vainajalla on rintaperillisiä – tällöin puoliso saa ainoastaan oikeuden jäädä asumaan yhteiseen kotiin. Mikäli aviopuolisoa tai rintaperillisiä ei ole, perintö siirtyy vainajan vanhemmille, ja heidän puuttuessaan vanhempien sisaruksille. Perimysjärjestys katkeaa tähän, sillä vainajan serkut eivät kuulu lakisääteisiin perillisiin. Mikäli läheisempiä sukulaisia ei ole, eikä testamenttia ole tehty, omaisuus siirtyy valtiolle.

Lakisääteinen perimysjärjestys ei ota huomioon esimerkiksi avopuolisoita, joiden oikeus perintöön ei ole laissa säädetty, tai uusperhetilanteita, jolloin perheessä on lapsia eri liitoista.

 

Testamentilla varmistat omaisuutesi jakautumisen haluamallasi tavalla

Lakisääteinen perimysjärjestys ei ota huomioon henkilökohtaisia toiveitasi tai erityistilanteita. Testamentilla voit:

  • Ohjata tiettyjä omaisuuseriä haluamillesi henkilöille, kuten tietyn kiinteistön lapselle tai yrityksen yhtiökumppanille.
  • Suojata omaisuuden siirtymisen entiselle aviopuolisolle. Entinen puoliso voi yhteisten lastenne kautta päästä perintöön käsiksi. Testamentin laatimisella tämä voidaan välttää.
  • Määrätä avopuolisosi perijäksi, sillä hän ei kuulu lakisääteiseen perimysjärjestykseen. Avopuoliso ei peri ilman testamenttia.
  • Jakaa perintöä tasaisesti kaikille lapsille uusperhetilanteessa. Testamentti on ainoa keino varmistaa, että kaikki lapset huomioidaan tasapuolisesti.
  • Määrätä perillisiksi serkkuja tai kaukaisimpia sukulaisiasi taikka ystäviäsi.
  • Tehdä perintöverosuunnittelua. Omaisuutta voi määrätä useammalle perilliselle ja hyödyntää pienempiä veroluokkia. Jättämällä omaisuudelle vain hallintaoikeuden sen arvo verotuksessa alenee merkittävästi.

 

Milloin testamentin laatiminen on erityisen tärkeää?

  • Sinulla on avopuoliso tai uusperhe.
  • Omistat arvokasta omaisuutta, kuten yrityksen tai kiinteistön.
  • Haluat suojata perillisiäsi esimerkiksi avioerojen tai velkaantumisen varalta.
  • Haluat varmistaa, että omaisuutesi tukee esimerkiksi hyväntekeväisyyskohteita.

 

Testamentin laatiminen

Testamentti on tärkeä juridinen asiakirja, joka on laadittava tarkoin lakia noudattaen, jotta se on pätevä. Testamentin laatiminen itse ilman asiantuntijan apua voi johtaa virheisiin, jotka tekevät testamentista riitautettavan tai jopa pätemättömän. Juristimme auttaa sinua testamentin laadinnassa. Varmistamme, että kaikki lakitekniset seikat ja yksityiskohdat tulevat varmasti huomioiduiksi. 

Meiltä saat testamentin laadinnan tai päivityksen kiinteään 300 euron hintaan. Koska palvelemme etänä, hinta ei sisällä testamentin todistamista. Kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa testamentti samanaikaisesti testamentintekijän kanssa.

Ota meihin yhteyttä. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

info@lawclinic.fiTietosuojaseloste