Työsopimus vai yrittäjäsopimus?
Työsopimus ja työsuhteen tunnusmerkit
Työsopimuslain 1 luvun 1 § sisältää määritelmän työsopimuksesta. Säännöksen mukaan työsopimuslakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti tekemään työtä työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan.
Työsuhteen tunnusmerkkejä ovat:
- Sopimus (kirjallinen tai suullinen)
- Henkilökohtainen työntekovelvoite
- Työn tekeminen työnantajan lukuun
- Työstä saatava vastike eli palkka
- Työn johto ja valvonta
Työsuhteen ja yritystoiminnan välinen rajanveto on tärkeä, sillä jos edellä mainitut työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät, kyse on työsuhteesta ja työlainsäädäntö tuo työntekijälle oikeuksia ja työnantajalle velvollisuuksia. Työlainsäädäntö on säädetty heikomman osapuolen suojaksi, eli työntekijää turvaavat esimerkiksi irtisanomisaika, sairausajan palkanmaksuvelvollisuus, työehtosopimukseen perustuva minimiansiotaso, työaikasuojelu, erilaiset työturvallisuussäädökset, työterveyshuolto sekä ammattitauti- ja tapaturmavakuutus.
Yrittäjien välinen sopimus suoritettavasta työstä
Yrittäjäsopimus, yhteistyösopimus, sopimusyrittäjäsopimus, toimeksiantosopimus, freelancer-sopimus… Termejä on yhtä monta kuin sopimuksiakin, mutta sopimuksen tarkoitus on näissä usein sama: toinen yritys tai yksinyrittäjä tarjoaa palveluitaan ja osaamistaan toiselle yritykselle. Sopimusta käytetään esimerkiksi kauneudenhoitoalalla, myynti- ja konsulttityössä. Sopimussuhde voi olla määräaikainen, esimerkiksi tietyn toimeksiannon pituinen, tai toistaiseksi voimassaoleva jatkuva yhteistyösuhde.
Law Clinicin palvelutarjontaan kuuluu yhteistyösopimuksen (ts. yrittäjäsopimuksen) laatiminen kiinteään hintaan. Yhteistyösopimuksen hinta- ja lisätiedot löydät täältä. Sopimuksen laatiminen kannattaa antaa asiantuntijan laadittavaksi, jotta vältytään mahdollisilta riitatilanteilta.
Rajanveto työntekijän ja yrittäjän välillä
Rajan vetäminen työnsuhteen ja yrittäjäsuhteen välillä ei ole aina helppoa ja selkeää. Vaikka sopimusta tehtäessä työnteon luonteesta vallitsisi osapuolten välillä yhteisymmärrys, voi riitatilanteita syntyä esimerkiksi sopimusta irtisanottaessa tai viranomaisten toteuttaessa lainvalvontaa. Mikäli työsuhde on luokiteltu virheellisesti yrittäjäsuhteeksi, työnantaja saattaa joutua esimerkiksi maksamaan työlainsäädäntöön perustuvia etuuksia ja sosiaaliturvamaksuja takautuvasti.
Rajanvetoon on lainsäädännöllä pyritty tarjoamaan apua ja työsopimuslain soveltamisalasäännöksen muutos astui 1.7.2023 voimaan. Lakimuutos ei vaikuta työsuhteen määritelmään, vaan tarkoituksena on helpottaa työntekosuhteen oikeudellisen luonteen ratkaisemista.
Mikäli työsuhteen olemassaolo jää tulkinnanvaraiseksi työsopimuslain 1 luvun 1 §:n työsuhteen tunnusmerkkien arvioimisen jälkeen, olemassaolo ratkaistaan kokonaisarvioinnilla. Kokonaisarvioinnissa huomioidaan:
- työn tekemisen ehdot;
- olosuhteet, joissa työtä tehdään;
- osapuolten tarkoitus oikeussuhteen luonteesta; sekä
- muut osapuolten tosiasialliseen asemaan oikeussuhteessa vaikuttavat seikat.
Arvioinnissa huomioidaan esimerkiksi se, mitä osapuolet ovat sopineet vastuiden, oikeuksien ja velvollisuuksien jakautumisesta ja se, millaiseen toimintaan ja toimialaan työ liittyy. Kokonaisarvioinnissa annetaan merkitystä myös sille, mitä osapuolet ovat sopineet, tarkoittaneet tai käsittäneet työstä sopiessaan. Muina arvioinnissa vaikuttavina seikkoina voidaan huomioida esimerkiksi yrittäjäriskin toteutuminen, työnsuorittajan toiminnan yleisyys ja julkisuus sekä erilaisia muodollisia seikkoja, kuten se, tehdäänkö työtä yhtiömuodossa tai toiminimen kautta. Kokonaisharkinnassa korostuu etenkin sen arviointi, tehdäänkö työtä epäitsenäisessä vai itsenäisessä asemassa suhteessa työn teettäjään.
Mikäli sopimusasiat mietityttää, otathan meihin yhteyttä, niin juristimme on sinuun yhteydessä.