Avioehto suojaa omaisuuden avioeron sattuessa

Avioliitto on usein yksi elämän tärkeimmistä ja merkittävimmistä vaiheista, mutta siihen liittyy myös taloudellisia riskejä. Suomessa noin puolet avioliitoista päättyy avioeroon. Avioehtosopimuksella aviopuolisot voivat suojata omaisuutensa ja määritellä, miten omaisuus jaetaan mahdollisessa avioerossa. Tässä artikkelissa käymme läpi avioehdon merkityksen, sen laadinnan prosessin ja tilanteet, joissa avioehdon laatiminen voi olla erityisen tärkeää.

 

Miksi avioehto kannattaa laatia?

Avioehtosopimus voidaan tehdään ennen avioliittoa tai sen aikana ja siinä sovitaan, miten omaisuus jaetaan avioeron sattuessa. Avioehdon laatimisille voi olla useita syitä, sillä se tarjoaa taloudellista turvaa ja selkeyttä aviopuolisoiden välisissä omistusjärjestelyissä.

  1. Omaisuuden suojaaminen: Ilman avioehtoa puolisoiden kaikki omaisuus, myös ennen avioliittoa hankittu, jaetaan tasan avioerossa. Avioehdolla voidaan määrittää, että esimerkiksi yritys, perintö tai muu merkittävä omaisuus pysyy erillisenä omaisuutena, eikä sitä jaeta avioeron yhteydessä.

  2. Perintöjen suojaaminen: Jos puolisoilla on lapsia aikaisemmista liitoista, avioehto voi turvata, että lasten perintö pysyy heillä, eikä sitä jaeta uuden puolison kanssa. Avioehdolla voidaan estää tilanteita, joissa uusi puoliso voisi avioliiton päättyessä eroon tai kuolemaan vaatia osuutta perinnöstä, joka olisi muutoin tarkoitettu lasten perinnöksi. Uusperheessä myös testamentti on tärkeä omaisuuden hallitsemiseksi.

  3. Riskienhallinta yrittäjille: Yrittäjät voivat hyötyä avioehdosta, sillä se suojaa yrityksen omaisuutta, jonka menettäminen avioerossa voisi vaikuttaa vakavasti yrityksen toimintaan. Usein osakassopimuksessa saatetaan vaatia, että osakkaan tulee laatia aviopuolisonsa kanssa yrityksen osakkeet poissulkeva avioehto. Lue lisää yrittajän tärkeimmistä asiakirjoista varallisuuden suojaamiseen.

  4. Velkasuoja: Avioehto estää sen, että toisen puolison velat vaikuttavat toisen puolison omaisuuteen erossa. Jos avioehtoa ei ole, puolisot voivat olla avio-oikeuden nojalla osallisia toistensa omaisuuteen, mikä voi johtaa siihen, että velkoja voi vaatia maksuja myös toisen puolison omaisuudesta. Tämä on erityisen tärkeää, jos jommallakummalla on merkittäviä henkilökohtaisia velkoja.

  5. Selkeys ja riitojen välttäminen: Avioehto voi ennaltaehkäistä riitoja ja oikeudenkäyntejä, koska omaisuuden jaosta on sovittu etukäteen. Tämä tuo ennakoitavuutta ja selkeyttä, mikä voi helpottaa avioliiton päättämistä eron sattuessa.

 

Mitä jos avioehtoa ei ole?

Jos avioehtoa ei ole, puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, mikä tarkoittaa, että avioerossa puolisoiden kaikki omaisuus (lukuun ottamatta henkilökohtaista perintöä tai lahjoituksia, joista on erikseen määrätty) jaetaan tasan. Tämä tarkoittaa sitä, että varakkaampi puoliso voi joutua luovuttamaan osan omaisuudestaan vähävaraisemmalle puolisolle tasajaon perusteella. Tällä voi olla merkittäviä taloudellisia vaikutuksia varsinkin, jos toinen puoliso on esimerkiksi yrittäjä, ja yritys varallisuutena kuuluu jaon piiriin.

 

Miten avioehto laaditaan?

Avioehdon laatiminen vaatii huolellista suunnittelua ja oikeudellista asiantuntemusta.

  1. Keskustelut puolison kanssa: Ennen avioehdon laatimista on tärkeää keskustella puolison kanssa avioehdon merkityksestä, sen tarpeesta ja sisällöstä. Avioehto on sopimus, johon on kummankin suostuttava.

  2. Juristin käyttäminen: Vaikka avioehdon voi teknisesti laatia itse, on suositeltavaa käyttää juristia. Juristimme varmistaa, että sopimus on Suomen lain mukainen ja ettei siinä ole epäselvyyksiä, jotka voisivat aiheuttaa ongelmia myöhemmin. 

  3. Avioehdon sisältö: Sopimuksessa tulee selkeästi määritellä, mitkä omaisuuden osat rajataan avio-oikeuden ulkopuolelle. Se voi sisältää esimerkiksi määräyksen, että kummankin puolison omaisuus säilyy hänen omanaan, tai että avio-oikeutta ei sovelleta tiettyyn omaisuuteen, kuten yritykseen, perintöön tai muuhun arvokkaaseen omaisuuteen.

  4. Allekirjoitukset ja todistajat: Avioehto on pätevä vain, jos se on allekirjoitettu molempien puolisoiden toimesta. Lisäksi sen laatimishetkellä tulee olla kaksi esteetöntä todistajaa, jotka voivat vahvistaa sopimuksen allekirjoitusten aitouden.

  5. Rekisteröinti: Avioehdon tulee olla rekisteröity Digi- ja väestötietovirastossa, jotta se astuu voimaan.

 

Harkitsetko avioehdon laatimista?

Avioehto on tärkeä keino suojata puolisoiden omaisuudet avioliitossa ja varmistaa, että omaisuuden jakaminen avioeron sattuessa tapahtuu halutulla tavalla. Ota yhteyttä tilanteenne kartoittamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido teitä mihinkään.

Artikkelin kirjoitti 24.10.2024:
juristi lakimies helsinki
Kia Sironen
Juristi, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Ota yhteyttä

Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

info@lawclinic.fiTietosuojaseloste