Mitä yrityksen omaisuudelle tapahtuu avioerossa?

Kun yrittäjä kohtaa avioeron, yksi suurimmista kysymyksistä koskee yrityksen omaisuuden ja liiketoiminnan tulevaisuutta. Yrityksen arvo voi olla merkittävä osa puolison omaisuutta, ja yritystoiminnan jatkuvuus saattaa olla vaarassa, jos varallisuuden jakamisesta syntyy riitaa.

Tässä artikkelissa käsitellään, miten yrityksen omaisuus huomioidaan avioerossa, millainen merkitys avioehdolla on yrityksen suojaamisessa ja mitä muita keinoja yrittäjä voi käyttää turvatakseen yrityksensä tulevaisuuden.

 

Yritysomaisuus ja avio-oikeus

Avioliittolain mukaan aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, ellei tätä oikeutta ole rajoitettu avioehdolla tai testamentilla. Tämä tarkoittaa, että avioerossa molempien puolisoiden omaisuus – myös yritysvarallisuus – otetaan lähtökohtaisesti huomioon osituksessa.

Osituksessa lasketaan puolisoiden netto-omaisuus, ja omaisuus jaetaan tasan avio-oikeuden perusteella. Jos toinen puoliso omistaa yrityksen tai osuuden yrityksestä, sen arvo sisällytetään tähän laskelmaan. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa yrityksen omistajan täytyy maksaa toiselle puolisolle tasinkoa yrityksen arvon perusteella. Tällöin pahimmassa tapauksessa yrittäjä voi joutua myymään osan yrityksestä, ottamaan lainaa tai jopa luopumaan yrityksestä kokonaan.

 

Avioehdon merkitys yrittäjän omaisuuden suojauksessa

Avioehto on yksi tehokkaimmista tavoista suojata yrityksen omaisuutta avioeron varalta. Olemme kirjoittaneet kattavan artikkelin myös muista yrityksen omistajan tärkeistä asiakirjoista omaisuuden suojaamiseen. Avioehdolla voidaan sulkea yritys ja siihen liittyvä omaisuus kokonaan tai osittain pois avio-oikeuden piiristä. Tämä tarkoittaa, että avioerotilanteessa yrityksen omaisuutta ei oteta mukaan ositukseen. Avioehtosopimus voi olla joko molempia puolisoita koskeva (kaikki omaisuus suljetaan pois avio-oikeudesta) tai se voidaan rajata koskemaan vain tiettyjä omaisuuseriä, kuten yrityksen osakkeita.

Avioehdolla on tietyt muotovaatimukset. Avioehdon tulee olla kirjallinen, molempien puolisoiden allekirjoittama ja rekisteröity Digi- ja väestötietovirastossa, jotta se on pätevä. Lisäksi avioehdon sisältö ei saa olla kohtuuton tai lainvastainen, joten suosittelemme antamaan avioehdon laatimisen juristin tehtäväksi.

 

Yrityksen arvon määrittely osituksessa

Yrityksen arvon määrittely voi olla haastavaa, erityisesti jos puolisoilla on eriäviä näkemyksiä yrityksen arvosta. Arvonmääritys tehdään usein asiantuntija-arvion avulla, ja siinä otetaan huomioon muun muassa yrityksen liiketoiminnan tulos, varallisuus, velat ja tulevaisuudennäkymät.

Haasteena osituksessa voi tulla eteen, että yrittäjäpuoliso katsoo, että yritys on pitkälti hänen henkilökohtaista työtään, eikä sen arvoa pitäisi täysin huomioida osituksessa. Toisaalta yritystä omistamaton puoliso voi vaatia, että yrityksen arvo arvioidaan korkeimmalla mahdollisella tavalla, jolloin hänen oikeutensa tasinkoon suurenee. Jos osapuolet eivät pääse yksimielisyyteen yrityksen arvosta, riidanratkaisuun tulee hakea pesänjakaja toimittamaan jako. 

 

Juristin apu yrittäjälle avioerotilanteessa

Yrityksen omaisuuden käsittely avioerossa voi olla juridisesti ja taloudellisesti monimutkaista. Juristimme auttaa tilanteiden ennakoinnissa, kuten avioehdon laatimisessa ja yrityksen omistusrakenteiden suunnittelussa avioeron vaikutusten minimoimiseksi. Avioehdon laadinta ja muut omaisuuden suojaamisen keinot ovat keskeisiä työkaluja, joilla yritys voidaan pitää avio-oikeuden ulkopuolella.

Laadimme avioehtosopimuksen kiinteään 300 euron hintaan. Koska palvelemme etänä, hinta ei sisällä todistamista. Kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa avioehtosopimus.

Erotilanteessa autamme yrityksen arvonmäärityksessä ja riitaisuuksien ratkaisemisessa. Juristin apu on erityisen tärkeää, kun osapuolet eivät pääse keskenään sopimukseen omaisuuden jaosta. Autamme osapuolia pääsemään taloudellisesti oikeudenmukaiseen lopputulokseen avioliiton päättyessä. Toimimme tilanteesta riippuen joko toista osapuolta avustavana juristina tai puolueettomana pesänjakajana.

Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

info@lawclinic.fiTietosuojaseloste