Pesänjakajan rooli avioerossa ja avoerossa

Avioliiton tai avoliiton päättyessä voi tulla eteen tilanne, jossa puolisot eivät pääse yhteisymmärrykseen omaisuuden jaosta. Tällöin omaisuuden jakamiseksi on haettava pesänjakaja. Pesänjakaja on tuomioistuimen määräämä riippumaton asiantuntija, joka ratkaisee puolisoiden omaisuuden jaon lain ja osapuolten esittämien vaatimusten ja todisteiden perusteella. Prosessi on yleensä pitkä ja kallis, joten ennen pesänjakajan hakemista voi olla järkevää konsultoida juristia ja löytää sopuratkaisu.

 

Pesänjakaja avioerossa

Avioerossa pesänjakajan tehtävä liittyy ositukseen tai omaisuuden erotteluun, riippuen siitä, onko puolisoilla avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus on voitu poissulkea avioehdolla, lahjakirjalla tai testamentilla.

Ositus: Jos puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, omaisuus jaetaan tasan, ellei avioehtoa tai muuta sopimusta ole tehty. Pesänjakaja selvittää kummankin osapuolen omaisuuden sekä velat ja suorittaa tasajaon. Jos toinen puoliso on velvollinen maksamaan tasinkoa, pesänjakaja määrää tasingon määrän.

Omaisuuden erottelu: Jos avio-oikeutta ei ole, pesänjakaja jakaa omaisuuden ja velat omistusosuuksien mukaan ja huomioi osapuolten vaatimukset jakoon liittyen.

Milloin pesänjakajaa tarvitaan avioerossa?

  • Puolisot eivät pääse sopimukseen omaisuuden ja velkojen jaosta.
  • Omaisuuden arvostus: Jos puolisoilla on erimielisyyksiä omaisuuden arvosta (esim. kiinteistön, ajoneuvon tai yrityksen arvo), pesänjakaja arvioi ja määrittää omaisuuden arvon.
  • Tasinko: Tasinkoa maksetaan, kun toinen puoliso omistaa enemmän omaisuutta kuin toinen. Pesänjakaja määrittää tasingon suuruuden ja maksutavan, jos asiasta ei päästä sopimukseen.
  • Yhteisomistuksen purku: Jos puolisoilla on yhdessä omistettua omaisuutta (esim. asunto, auto tai kesämökki) eikä yhteisomistusta haluta jatkaa, pesänjakaja ratkaisee, kuka omaisuuden saa tai miten se myydään.

 

Pesänjakaja avoerossa

Avoerojen yhteydessä ei suoriteta ositusta, koska avoerossa ei ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen. Avoliiton päättymiseksi ja omaisuuden jakamiseksi on myös mahdollista hakea pesänjakaja. Avoeron tapauksessa pesänjakajan tehtävä on suorittaa omaisuuden erottelu, jossa ratkaistaan yhteisen omaisuuden jako. Yhteisesti hankittu omaisuus, kuten asunto tai auto, jaetaan omistusosuuksien perusteella. Jos omistusosuuksia ei ole kirjattu tai niistä on riitaa, pesänjakaja ratkaisee omistajuuskysymykset.

Milloin pesänjakajaa tarvitaan avoliiton päättyessä?

  • Avoliittolain mukainen hyvitysvaatimus: Avoliittolaki antaa mahdollisuuden vaatia hyvitystä yhteisen talouden hyväksi annetusta panoksesta, kuten merkittävistä rahallisista sijoituksista tai työpanoksesta toisen omaisuuteen. Jos puolisot eivät pääse yksimielisyyteen, pesänjakaja voi ratkaista asian.
  • Yhteisomistuksen purku: Jos avopuolisoilla on yhdessä omistettua omaisuutta (esim. asunto, auto tai kesämökki) eikä yhteisomistusta haluta jatkaa, pesänjakaja ratkaisee, kuka omaisuuden saa tai miten se myydään.

 

Pesänjakajan määräys ja kustannukset

Pesänjakajaa haetaan käräjäoikeudelta, ja pesänjakajaksi nimitetään yleensä kokenut juristi tai asianajaja. Hakemuksen voi tehdä kumpi tahansa puoliso yksin. Hakemuksessa tulee ehdottaa tehtävään sopivaa henkilöä ja lisätä liitteeksi ehdotetun henkilön suostumus. Me Law Clinicilla voimme auttaa tässä.

Pesänjakajalla on valtuudet tehdä lopullisia päätöksiä omaisuuden jaosta. Osapuolet vastaavat yhdessä pesänjaon kustannuksista ja pesänjakajan palkkio maksetaan yleensä molempien osapuolten varoista.

Pesänjakajan keskeisiä tehtäviä ovat:

  • Puolisoiden vaatimusten kuuleminen: Pesänjakaja kuulee molempia osapuolia ja auttaa selvittämään asioita sovinnollisesti.
  • Jaon toimittaminen: Pesänjakaja käy läpi kummankin puolison esittämät vaatimukset ja tiedot omaisuudesta ja veloista. Lopulta pesänjakaja toimittaa osituksen tai omaisuuden erottelun eli tekee päätöksen siitä, miten omaisuus jaetaan. Pesänjakajan toimittama ositus tai omaisuuden erottelu on lähtökohtaisesti sitova, ellei jompikumpi puolisoista nosta moitekannetta.

 

Juristi apuna sovinnollisen ratkaisun aikaansaamisessa

Pesänjakajan välttämiseksi on suositeltavaa pyrkiä sovinnollisesti osapuolten kesken sopimukseen. Tällöin neuvottelujen lopputuloksena molemmat osapuolet hyväksyvät omaisuuden ja velkojen jakamisen ehdot. Pesänjakoprosessi on aikaavievä ja hintava, joten sovinnollinen ratkaisu on usein molempien osapuolten etu. Juristimme auttaa neuvotteluissa, sopimuksen laadinnassa ja omaisuuden jaossa.

Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

info@lawclinic.fiTietosuojaseloste