Avioerossa tulee tehdä omaisuuden ositus, jossa avioliiton aikana kertynyt omaisuus jaetaan puolisoiden kesken. Ositus perustuu lähtökohtaisesti puolisoiden tasa-arvoiseen omaisuuden jakoon, ellei avioehdolla tai muilla sopimuksilla ole toisin sovittu. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten avioeron jälkeinen ositus käytännössä toteutetaan, mitkä tekijät vaikuttavat ositukseen, sekä mitä tehdä, jos ositus on riitaisa.
Osituksessa avio-oikeus puretaan eli omaisuus jaetaan pysyvästi osapuolten välillä. Ositus voidaan tehdä heti, kun avioero on tullut vireille käräjäoikeudessa ja toinen puoliso vaatii omaisuuden jakamista. Ositus voidaan tehdä pitkänkin ajan kuluttua erosta, mutta kuitenkin viimeistään toisen puolison kuollessa. Ositus on suositeltavaa hoitaa mahdollisimman pian avioeron vireilletulon jälkeen. Niin kauan kuin ositusta ei ole toimitettu, on entinen puoliso mukana toisen puolison kuolinpesässä osakkaana.
Lue täältä lisää, onko ositus pakko tehdä avioeron jälkeen.
Voit lukea täältä, voiko osituksen tehdä vuosia avioeron jälkeen.
Ositusta tehtäessä lasketaan kummankin puolison netto-omaisuus (varallisuus vähennettynä veloilla). Osituslaskelman perusteella määritetään tasinko eli mahdollinen omaisuuden tasaus, jolla vähemmän omistavalle puolisolle kompensoidaan tasavertaisuus. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että varakkaampi puoliso joutuu luovuttamaan toiselle puolisolle omaa omaisuuttaan, jotta saavutetaan tasajako.
Yleisin tapa toimittaa omaisuuden ositus on tehdä se puolisoiden keskinäisin sopimuksin.
Sopimusositus etenee seuraavasti:
On myös mahdollista, että avioliittolain säännöksistä poiketaan osapuolten keskinäisin sopimuksin ja ositussopimuksella todetaan, että jaettavaa omaisuutta ei ole. Tämän kaltainen ositussopimus tulee myös tehdä lain muotovaatimuksia noudattaen. Laadimme tällaisessa tapauksessa ositussopimuksen kiinteään hintaan 500 €.
Jos puolisoilla on avioehtosopimus, se voi rajata tiettyjä omaisuuseriä osituksen ulkopuolelle. Esimerkiksi, jos avioehdossa määrätään, että toisen puolison yritysomaisuus on hänen omaisuuttaan, sitä ei oteta huomioon osituksessa. Myös mahdolliset lahjat ja perinnöt on voitu rajata avio-oikeuden ulkopuolelle lahjakirjalla tai testamentilla.
Jos puolisot ovat avioehtosopimuksella rajanneet avio-oikeuden ulkopuolelle kaiken omaisuutensa, he voivat sopimuksella luopua osituksen tekemisestä. Tällöin kirjallisesti sovitaan, että kumpikin pitää oman omaisuutensa.
Jos osapuolilla on erimielisyyksiä osituksen lopputuloksesta, ositus on riitaisa. Riitatilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, kun puolisot ovat eri mieltä omaisuuden arvosta, eivät halua luovuttaa omaisuutta toiselle tai pitävät tiettyä omaisuutta omanaan. Jos keskinäiseen sopuun ei päästä, osapuolet voivat hakea tuomioistuimelta pesänjakajaa ratkaisemaan erimielisyydet ja toimittamaan osituksen.
Pesänjakaja on tuomioistuimen määräämä puolueeton henkilö (asianajaja tai juristi), jolla on laillinen oikeus tehdä päätöksiä omaisuuden osituksesta puolisoiden puolesta. Pesänjakajan keskeisiä tehtäviä ovat:
Juristin apu voi olla hyödyllistä osituksessa, erityisesti riitaisissa tilanteissa tai monimutkaisissa omaisuusjärjestelyissä. Sopimusosituksessa juristimme auttaa ositussopimuksen laadinnassa ja varmistaa, että kaikki omaisuuserät ja asiakirjat on otettu huomioon. Jos ositus on riitaisa, juristimme voi auttaa pesänjakajan hakemisessa. Meillä on kokemusta pesänjakajana ja avustavana juristina toimimisesta.
Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki
info@lawclinic.fi | Tietosuojaseloste | Yleiset sopimusehdot