Avioerossa jaetaan myös velat – miten omaisuus jaetaan käytännössä?

Kun avioliitto päättyy eroon, moni keskittyy vain omaisuuden jakamiseen – mutta myös velat ovat merkittävä osa avioliiton päättymiseen liittyviä taloudellisia järjestelyjä. Omaisuuden ja velkojen jakoa ohjaavat avioliittolain säännökset, mutta käytännössä jako voi vaihdella riippuen sopimuksista, tilanteista ja osapuolten toiveista.

 

Avio-oikeus ja tasajako

Avioliiton aikana kummankin puolison omaisuus ja velat säilyvät pääsääntöisesti heidän omanaan. Erotilanteessa lähtökohtana on kuitenkin avio-oikeus, joka tarkoittaa, että kummallakin puolisolla on oikeus toisen omaisuuteen – myös velkojen osalta. Tämä oikeus tasapainottaa omaisuuseroja.

Omaisuuden tasajako tehdään seuraavasti:

  1. Lasketaan puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus.
  2. Vähennetään kummankin puolison omaisuudesta hänen henkilökohtaiset velkansa.
  3. Lasketaan puolisoiden omaisuuserien nettoarvo ja jaetaan tämä tasan.

 

Velkojen huomioiminen omaisuuden osituksessa

Velat voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, mitä kummallekin puolisolle jää osituksen jälkeen:

  • Henkilökohtaiset velat vähennetään velallisen puolison omaisuudesta ennen tasajakoa.
  • Jos velkoja on enemmän kuin omaisuutta, tämä voi johtaa siihen, ettei puolisoille jää jaettavaa omaisuutta.
  • Velkaa ei kuitenkaan siirretä toiselle puolisolle, ellei kyseessä ole yhteisvastuullinen laina.

Esimerkkilaskelma:

Puoliso A:lla on 50 000 euroa omaisuutta ja 20 000 euroa velkaa, A:n netto-omaisuus on 30 000 euroa. Puoliso B:llä on 10 000 euroa omaisuutta ja 5 000 euroa velkaa, jolloin B:n netto-omaisuus on 5 000 euroa. Nettovarallisuus lasketaan yhteen (35 000 euroa) ja jaetaan tasan eli kummallekin puolisolle kuuluu 17 500 euroa. Jotta tasajako toteutuu, puoliso A:n tulee maksaa tasinkona puoliso B:lle 12 500 euroa.

 

Yhteiset velat ja niiden jako

Jos puolisot ovat ottaneet yhteisiä velkoja, kuten asuntolainan, vastuu näistä velvoitteista säilyy molemmilla puolisoilla. Yhteisvastuullinen laina jää yleensä molempien osapuolten hoidettavaksi, vaikka toinen ei enää asuisi yhteisessä kodissa. Lainoista voidaan sopia, että toinen puoliso ottaa vastuun lainasta. Velan siirtämiseksi vain toisen nimiin tarvitaan kuitenkin pankin suostumus.

 

Poikkeukset ja avioehto

Avioehdolla voidaan rajata koko omaisuus tai osa omaisuudesta taikka velat pois avio-oikeuden piiristä. Avioehtosopimukset ovat erityisen hyödyllisiä tilanteissa, joissa puolisoilla on suuret omaisuuserot tai merkittäviä henkilökohtaisia velkoja, esimerkiksi yritystoimintaan liittyen. Avioehdon voi laatia missä vaiheessa avioliittoa tahansa ja ennen avioliittoa, jolloin se astuu voimaan vihkipäivänä. Avioehtoa ei voi laatia enää avioeron vireilletulon jälkeen.

 

Milloin kannattaa pyytää juristin apua?

Avioeroon liittyvät omaisuuden ja velkojen jakokysymykset voivat olla monimutkaisia ja niistä voi olla riitaa puolisoiden kesken. Juristimme auttaa ymmärtämään, miten laki soveltuu tilanteeseenne, ja neuvottelemaan puolison kanssa reilusta ratkaisusta. Juristimme auttaa myös ositussopimuksen laadinnassa, pesänjakajan tehtävissä sekä ratkaistessa riitatilanteita oikeusteitse.

Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

info@lawclinic.fiTietosuojaseloste