Avioeron yhteydessä tehtävä omaisuuden jako eli ositus on yksi keskeisimmistä asiakokonaisuuksista avioerossa. Tässä vaiheessa avioehto – tai sen puuttuminen – nousee merkittävään rooliin. Tässä artikkelissa käsittelemme, mitä avioehto tarkoittaa, milloin se on pätevä ja miten se vaikuttaa omaisuuden jakoon. Lisäksi tarkastelemme tilanteita, joissa avioehdon tulkinta voi aiheuttaa riitoja.
Avioehto on puolisoiden välinen sopimus, jossa määritellään, miten heidän omaisuutensa jaetaan avioeron tai toisen puolison kuoleman sattuessa. Ilman avioehtosopimusta noudatetaan avioliittolain säännöksiä: avioliiton päättyessä kaikki, mitä puolisoilla on omistuksessaan, kuuluu lähtökohtaisesti osituksen piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että omaisuus jaetaan tasan puolisoiden kesken avio-oikeuden nojalla. Avioehto voi kuitenkin muuttaa tätä jakoa merkittävästi esimerkiksi sulkemalla tiettyjä omaisuuseriä avio-oikeuden ulkopuolelle.
Jos puolisoilla on avioehto, se vaikuttaa suoraan ositukseen eli omaisuuden jakamiseen. Avioehtosopimus voi sisältää seuraavia määräyksiä:
Kaikki omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle
Tällöin kumpikin puoliso säilyttää omat omaisuutensa eikä niitä jaeta osituksessa. Esimerkiksi toisen puolison omistama kiinteistö, säästöt tai yritys jäävät hänen omaisuudekseen, eikä niitä tarvitse tasata toisen kanssa.
Osittainen avioehto
Avioehdossa voidaan määrätä vain tietty omaisuus, kuten peritty kiinteistö tai yritys, avio-oikeuden ulkopuolelle. Peritty omaisuus on voitu myös rajata avio-oikeuden ulkopuolelle testamentilla. Muu omaisuus jaetaan normaalin osituksen mukaisesti.
Avioehto kuoleman varalta
Avioehdon määräykset voivat koskea vain tilanteita, joissa avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan. Tällöin avio-oikeus omaisuuteen säilyy avioerotilanteessa.
Avioehdon avulla voidaan siis suojata tiettyjä omaisuuseriä ja varmistaa, että omaisuuden jakaminen tapahtuu puolisoiden tahdon mukaisesti.
Avioehdon pätevyys riippuu useista juridisista tekijöistä. Jotta avioehto on voimassa avioeron yhteydessä, sen tulee täyttää seuraavat vaatimukset:
Kirjallinen muoto ja allekirjoitukset
Avioehto on oltava kirjallisesti laadittu ja molempien puolisoiden allekirjoittama. Lisäksi kahden esteettömän todistajan on tullut allekirjoittaa asiakirja.
Rekisteröinti
Avioehto tulee olla rekisteröity Digi- ja väestötietovirastossa, jotta se on pätevä. Rekisteröimätön avioehto ei ole juridisesti sitova.
Kohtuuttomuus
Avioehdon sisältö ei saa olla kohtuuton. Jos avioehto on tehty painostuksen alaisena tai siinä on määräyksiä, jotka ovat selkeästi epäoikeudenmukaisia toista puolisoa kohtaan, voidaan sen pätevyys riitauttaa.
Avioehdon tulkinta voi aiheuttaa riitoja, erityisesti tilanteissa, joissa sopimuksen sanamuodot ovat epäselviä tai puolisoilla on erilaiset näkemykset sopimuksen tarkoituksesta. Esimerkiksi seuraavat tilanteet voivat johtaa riitatilanteisiin:
Avioehdon epäselvät sanamuodot
Avioehdon laadinnassa käytetyt epätarkat tai monitulkintaiset sanamuodot voivat aiheuttaa erimielisyyksiä ositustilanteessa. Esimerkiksi avioehdossa lukee, että ”puolisoiden henkilökohtaiset varat jäävät avio-oikeuden ulkopuolelle.” Toinen puoliso tulkitsee tämän koskevan myös osakeomistuksiaan, kun taas toinen puoliso väittää, että määräys koskee vain pankkitilejä ja henkilökohtaisia säästöjä.
Avioehdon tekeminen ilman ymmärrystä tai painostuksen alla
Jos toinen puoliso kokee, että hänet painostettiin tai huijattiin allekirjoittamaan avioehto, hän voi vaatia sopimuksen mitätöimistä. Esimerkiksi toinen puoliso allekirjoittaa avioehdon juuri ennen häitä, koska kokee, että häät peruuntuisivat ilman sitä. Myöhemmin avioerotilanteessa hän väittää, ettei hänellä ollut riittävästi aikaa ymmärtää, mitä sopimus tarkoittaa, tai että hän toimi painostettuna.
Avioehdon kohtuuttomuus
Avioehdon sisältö voidaan kyseenalaistaa, jos sen katsotaan olevan kohtuuton jommallekummalle puolisolle. Esimerkiksi puolisot ovat laatineet avioehdon, jossa toinen puoliso sulkee täysin pois toisen avio-oikeuden omaisuuteensa, vaikka toinen puoliso on esimerkiksi hoitanut kotia ja lapsia ilman mahdollisuutta kerryttää omaa omaisuuttaan. Avioerotilanteessa omaisuutta ei jäisi lainkaan kotitaloutta hoitaneelle puolisolle.
Avioehto on tehokas työkalu omaisuuden jakamisen suunnittelussa, mutta sen laatiminen ja tulkinta vaativat juridista osaamista. Avioehdon laatimisessa kannattaa aina käyttää ammattilaisen apua. Juristimme auttaa avioehdon laatiminen puolisoiden tarpeiden ja tilanteen mukaisesti.
Laadimme avioehtosopimuksen kiinteään 300 euron hintaan. Koska palvelemme etänä, hinta ei sisällä todistamista. Kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa avioehtosopimus.
Autamme avioerotilanteissa, jolloin puolisoilla on riitaa avioehdon tulkinnassa tai kohtuullisuuden arvioinnissa. Juristin apu on erityisen tärkeää, kun osapuolet eivät pääse keskenään sopimukseen omaisuuden jaosta. Autamme osapuolia pääsemään taloudellisesti oikeudenmukaiseen lopputulokseen avioliiton päättyessä. Toimimme tilanteesta riippuen joko toista osapuolta avustavana juristina tai puolueettomana pesänjakajana.
Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki