Ositus on juridinen toimenpide, jossa puolisoiden omaisuus jaetaan avioliiton päättyessä joko avioeroon tai kuolemaan. Osituksesta säädetään avioliittolaissa. Ositus purkaa avio-oikeuden toisen omaisuuteen. Ilman avioeron ositusta entisellä puolisollasi on edelleen oikeus omaisuuteesi. Moni aviopari jättää osituksen suorittamatta avioeron jälkeen. Osituksen tekeminen on kuitenkin suositeltavaa ja se kannattaakin tehdä mahdollisimman pian.
Mutta onko ositus aina pakko tehdä? Tässä artikkelissa käymme läpi, milloin ositus on pakko tehdä ja miksi se kannattaa tehdä.
Avioeron ositusta ei lain mukaan ole pakko tehdä. Avioliittolaki velvoittaa toimittamaan osituksen vain silloin, kun toinen puolisoista sitä vaatii. Ositusvaatimuksen esittämiselle ei ole määräaikaa, ja ositus voidaan tehdä vielä vuosia avioeron jälkeenkin.
Ositus on pakko tehdä ennen perinnönjakoa. Tämä tarkoittaa, että kun toinen puolisoista kuolee, lesken ja perillisten oikeuksien selvittämiseksi omaisuus on jaettava ensin osituksen kautta. Jos ositusta ei tehdä avioeron jälkeen, se tulee joka tapauksessa eteen kuoleman yhteydessä, koska perinnönjaon edellytyksenä on, että puolisoiden omaisuus on ensin jaettu.
Ositus voidaan jättää tekemättä avioeron jälkeen. On yleistä, että ositus jätetään tekemättä seuraavissa tapauksissa:
Kaikissa näissä tapauksissa on kuitenkin erittäin suositeltavaa laatia sopimus, jossa yhteisesti todetaan, että omaisuus on osapuolten välillä jaettu. Lain silmissä ositus on suoritettu vasta, kun siitä on olemassa allekirjoitettu ositussopimus. Tämä suojaa kumpaakin osapuolta.
Vaikka ositus ei vaikuttaisi pakolliselta heti avioeron jälkeen, se on usein järkevää suorittaa viipymättä. Jos ositus jätetään tekemättä, tilanteeseen voi liittyä epäselvyyksiä myöhemmin, esimerkiksi perinnönjaon yhteydessä tai jos toinen entisistä puolisoista solmii uuden avioliiton.
Tekemättä jääneessä osituksessa on riski siitä, että entinen puoliso vaatii sen tekemistä myöhemmin, jopa vuosien päästä. Vuosien jälkeen on hankalaa selvittää, mikä omaisuus kuului avio-oikeuden piiriin. Osituksessa huomioidaan puolisoiden omaisuus avioerohetkellä ja omaisuus arvioidaan jakohetken mukaan. Tämä voi tarkoittaa, että omaisuuden arvo on noussut tai laskenut huomattavastikin ja voi vaikuttaa tasingon määrään. Tämä voi tarkoittaa jopa sitä, että se puoliso, joka aiemmin olisi ollut oikeutettu tasinkoon, voi joutua sen maksajaksi omaisuuden arvonmuutoksen seurauksena.
Mikäli ositusta ei suoriteta, saatat jäädä paitsi tasingosta. Osituksessa puolisoiden aviovarallisuus lasketaan yhteen ja jaetaan tasan. Tasinkoa maksetaan tämän laskelman perusteella siten, että vähemmän omistava puoliso on oikeutettu saamaan toiselta puolisolta tasinkoa niin, että omaisuus jakautuu tasan.
Perintökaaren mukaan puoliso on kuolinpesän osakas siihen saakka, kunnes ositus on tehty. Myös entinen puoliso on kuolinpesän osakas, jos ositusta ei ole tehty. Mikäli ositusta ei ikinä toimitettu, jää sen toimittaminen viimesijassa perillisten harteille, kun vainajan jäämistöä selvitetään.
Osituksen tekeminen antaa oikeudellisen selkeyden molempien osapuolten omaisuuteen ja voi ehkäistä tulevia riitoja esimerkiksi omaisuuden arvostuksesta.
Osituksesta tehdään kirjallinen sopimus eli osituskirja. Se sisältää luettelon puolisoiden omaisuudesta ja veloista, joiden perusteella tehdään tasinkolaskelma, sekä jaon lopputuloksen. Ositussopimus on allekirjoitettava molempien osapuolten sekä kahden todistajan toimesta.
Ositus etenee käytännössä seuraavasti:
Ensin tulee selvittää molempien puolisoiden omaisuus ja velat. Tämä sisältää:
Kun omaisuus on selvitetty, tehdään tasinkolaskelma. Tasinko tarkoittaa omaisuuden tasaamista puolisoiden välillä osituksen yhteydessä. Tasinkolaskelmassa varakkaampi puoliso maksaa toiselle tasinkoa, jotta kummankin avio-oikeuden alaisen omaisuuden nettoarvo olisi yhtä suuri. Tasinko voidaan maksaa rahana tai luovuttamalla muuta omaisuutta.
Esimerkki:
Sovinnollisessa osituksessa puolisot voivat sopia jaosta vapaasti, kunhan jako noudattaa lakia. Sopimusosituksessa määritetään, kuka saa mitäkin omaisuutta, sekä tasingon määrä ja sen suorittamistapa.
Ositus on suoritettu, kun siitä on laadittu osapuolten allekirjoittama osituskirja. Sopimus takaa osituksen oikeudellisen sitovuuden ja varmistaa, ettei jo tehtyä ositusta voida myöhemmin vaatia muutettavaksi.
Jos toinen puoliso kieltäytyy tekemästä ositusta tai ei suostu sopimukseen osituksen ehdoista, voidaan tällaisessa tilanteessa hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä. Pesänjakaja on puolueeton juristi, joka toimittaa osituksen osapuolten puolesta. Pesänjakaja selvittää kummankin osapuolen omaisuuden sekä velat ja suorittaa tasajaon. Jos toinen puoliso on velvollinen maksamaan tasinkoa, pesänjakaja määrää tasingon määrän. Vaikka prosessi on aikaa vievä ja kallis, se takaa, että ositus suoritetaan lainmukaisesti.
Avioeroon liittyvät omaisuuden jakokysymykset voivat olla monimutkaisia ja niistä voi olla riitaa puolisoiden kesken. On suositeltavaa hoitaa ositus mahdollisimman pian, jotta omaisuus- ja perintöoikeudelliset asiat eivät aiheuta myöhemmin lisää ongelmia. Juristimme auttaa myös ositussopimuksen laadinnassa kiinteään hintaan sekä voimme toimia myös pesänjakajan tehtävissä. Erotilanteiden selvittäminen on erikoisalaamme.
Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki