Ketkä ovat kuolinpesän osakkaita?

Kuolinpesän osakkaita ovat ne henkilöt, joilla on oikeus vainajan omaisuuteen joko perintökaaren tai testamentin perusteella. Osakkaat ovat vastuussa kuolinpesän asioiden hoitamisesta, kuten perunkirjoituksesta, ja heidän tulee tehdä yhdessä päätökset omaisuuden hallinnasta ja jaosta. Kuolinpesän osakkaiden määrittely voi toisinaan olla yksiselitteistä, mutta useissa tapauksissa perhe- ja perintösuhteiden monimutkaisuus tuo lisähaasteita.

 

Perintökaaren mukaiset perilliset

Perintökaari määrittää ensisijaiset perilliset, jotka ovat myös kuolinpesän osakkaita. Rintaperilliset eli vainajan lapset ja heidän jälkeläisensä ovat ensisijaisia perillisiä. Mikäli vainajalla ei ole rintaperillisiä, perintö siirtyy seuraavaksi vainajan vanhemmille, ja heidän jälkeensä vainajan sisaruksille ja heidän jälkeläisilleen.

Näillä perillisillä on aina oikeus osaan perinnöstä, ellei testamentilla ole erityisesti muuta määrätty. Testamentin määräykset voivat kuitenkin ohjata, kuinka paljon kukin osakas saa tai kenelle omaisuus annetaan.

 

Testamentin mukaiset osakkaat ja legaatinsaajat

Testamentti voi vaikuttaa merkittävästi siihen, ketkä ovat kuolinpesän osakkaita. Testamentissa voidaan määrätä omaisuuden jaosta ja antaa esimerkiksi hallinta- tai käyttöoikeuksia. Kuitenkin on tärkeää erottaa kuolinpesän osakkaat ja legaatinsaajat toisistaan:

  • Osakkaat ovat niitä, joilla on omistusoikeus kuolinpesän omaisuuteen.
  • Legaatinsaajat saavat testamentin perusteella tietyn omaisuuserän, mutta he eivät ole kuolinpesän osakkaita, eivätkä he osallistu pesän hallintoon tai päätöksentekoon.

 

Esimerkkitapaus: Ketkä ovat osakkaita?

Seuraavaksi tarkastellaan konkreettista tilannetta, jossa kuolinpesän osakkuus ja legaatit voivat aiheuttaa kysymyksiä:

Vainajalla oli avopuoliso ja heillä kummallakin oli lapsia edellisistä liitoista. Avopuolison lapsilla ei ollut yhteistä sukulaisuutta vainajan kanssa. Vainajalla oli testamentti, jossa määrättiin, että asunto-osakkeen omistusoikeus jaetaan vainajan omien lasten ja avopuolison lasten kesken. Testamentissa avopuolisolle määrättiin hallintaoikeus asunto-osakkeeseen.

Ketkä ovat kuolinpesän osakkaita?

  • Vainajan lapset ovat kuolinpesän osakkaita, koska he ovat rintaperillisiä. Heillä on oikeus osallistua kuolinpesän hallintoon ja päätöksentekoon.
  • Avopuoliso ei ole osakas, vaikka hänellä on hallintaoikeus asuntoon. Hallintaoikeus ei tuo omistusoikeutta, eikä hän siten ole kuolinpesän osakas.
  • Avopuolison lapset saavat testamentin perusteella osuuden asunto-osakkeesta, mutta koska kyseessä on legaatti eli tietty omaisuuserä, he eivät ole kuolinpesän osakkaita. Heillä ei ole oikeutta osallistua kuolinpesän hallintoon.

 

Mikä on hallintaoikeuden vaikutus osakkuuteen?

Testamentissa usein määrätään omaisuudesta siten, että jollakin henkilöllä on oikeus hallita tai käyttää tiettyä omaisuutta (kuten asuntoa tai kesämökkiä), mutta omistusoikeus siirtyy toiselle henkilölle. Hallintaoikeus ei tee saajastaan kuolinpesän osakasta, koska hallintaoikeus ei ole omistusoikeutta. Hallintaoikeuden saaja saa hyödyntää omaisuutta, mutta hänellä ei ole oikeutta vaikuttaa kuolinpesän omaisuuden myyntiin tai muihin omistukseen liittyviin kysymyksiin.

 

Miksi kuolinpesän hoitamisessa tarvitaan juristia?

Kuolinpesän hoitaminen voi olla monimutkaista, erityisesti silloin, kun perillisiä on useita tai testamentti asettaa omaisuudelle erityisehtoja, kuten hallintaoikeuksia tai legaatteja. Lakisääteisten velvoitteiden, kuten perunkirjoituksen ja perinnönjaon, oikea toteutus vaatii juridista asiantuntemusta, jotta mahdolliset riidat vältetään ja varmistetaan, että vainajan tahtoa noudatetaan lainmukaisesti. Juristin apu on tarpeen erityisesti silloin, kun kuolinpesässä on osakkaita ja legaatinsaajia, joiden oikeudet voivat mennä ristiin, tai jos testamentin sanamuoto aiheuttaa tulkintaongelmia.

Ota yhteyttä tilanteenne kartoittamiseksi ja tarjouksen saamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido teitä mihinkään. Varmistamme, että kuolinpesän asiat hoidetaan oikein ja sujuvasti, kaikkien osapuolten oikeudet turvaten.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

info@lawclinic.fiTietosuojaseloste