Kenen kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus?

Vastaus otsikon kysymykseen on yksinkertainen: jokaisen meistä kannattaa laatia etukäteen edunvalvontavaltuutus. Edunvalvontavaltuutus on virallinen asiakirja, jolla valtuutetaan toinen henkilö edustamaan valtuuttajaa, kun hän ei enää itse kykene huolehtimaan omista asioistaan. Edunvalvontavaltuutuksen määräykset tyypillisesti koskevat taloudellisia ja terveydellisiä asioita, ja siinä voidaan määrätä laajemminkin omaisuuden hoidosta. Edunvalvontavaltuutuksen tarkoituksena on etukäteen antaa määräykset siitä, miten valtuuttajan asioita hoidetaan sen jälkeen, kun hän ei enää itse voi asioitaan hoitaa esimerkiksi heikentyneen terveydentilan vuoksi.

Edunvalvontavaltuutuksella voidaan määritellä hyvinkin tarkasti, minkälaiset valtuudet valtuutetulle annetaan. Valtuutuksella voidaan esimerkiksi mahdollistaa lahjojen antaminen, kiinteistön myynti tai perinnöstä luopuminen sekä määrätä valtuutetulle maksettavasta korvauksesta. Edunvalvontavaltuutusta voidaan käyttää myös osana perintöverosuunnittelua. Yrittäjälle edunvalvontavaltuutus on tärkeä keino varmistaa, että yrityksen asioita tulee hoitamaan sellainen henkilö, jolla on riittävä tietotaito tehtävänsä hoitamiseen.

Edunvalvontavaltuutuksen voi tehdä täysi-ikäisenä koska tahansa. Edunvalvontavaltuutuksen tekeminen on itsemääräämisoikeuden käyttämistä: pääset itse päättämään, kuka tai ketkä hänen asioitaan tarvittaessa hoitavat, missä laajuudessa asioita hoidetaan sekä miten valtuutettujen tulee asioita hoitaa. Iästä riippumatta kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa esimerkiksi yllättävän sairauden tai onnettomuuden seurauksena tarvitsee toisen henkilön toimimaan puolestaan. Toimintakyvyn rajoittumisen ei tarvitse olla lopullista, vaan edunvalvontavaltuutuksen määräykset tulevat sovellettavaksi myös tilanteessa, jossa olet tilapäisesti kykenemätön hoitamaan asioitasi.

Asiakirjan muotoseikkojen täytyy olla kunnossa, jotta edunvalvontavaltuutus voidaan tulevaisuudessa vahvistaa Digi- ja väestötietovirastossa. Tästä syystä edunvalvontavaltuutus on hyvä laatia yhdessä ammattitaitoisen juristin kanssa. Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan vasta, jos edunvalvontavaltuutuksen laatija menettää lääkärin toteamana pääasiallisen toimintakykynsä ja Digi- ja väestötietovirasto saattaa edunvalvontavaltuutuksen voimaan. Moni meistä selviääkin koko elämänsä säilyttäen toimintakykynsä ja päätäntävaltansa, mutta kaikkeen kannattaa aina varautua.

 

Mitä jos en ole tehnyt edunvalvontavaltuutusta ja menetän kykyni päättää omista asioistani?

Jos et kykene huolehtimaan enää omista asioistasi, eikä sinulla ole etukäteen laadittuna edunvalvontavaltuutusta, määrätään sinulle edunvalvoja holhoustoimilain perusteella. Edunvalvojan määrää Digi- ja väestötietovirasto tai käräjäoikeus. Tällöin et itse välttämättä saa päättää siitä, kuka toimii edunvalvojanasi. Lain perusteella määrätty edunvalvoja, joka on omainen tai yleinen edunvalvoja, on sidottu holhoustoimilain lupamenettelyihin ja tilivelvollisuuteen, eikä sinun toiveitasi omaisuutesi hoitamisesta voida yhtä laajasti ottaa huomioon. Edunvalvojan oikeudet ja velvollisuudet on määritelty tarkkaan holhoustoimilaissa, eikä niistä voi itse päättää toisin kuten edunvalvontavaltuutuksella. Edunvalvontavaltuutuksen etu on siinä, että etukäteen laaditulla valtuutuksella voidaan keventää valtuutetun taakkaa ja välttää lupamenettelyt.

Mikäli mietit edunvalvontavaltuutuksen laatimista, olethan meihin yhteydessä, niin laadimme sinulle tarpeitasi ja toiveitasi vastaavan edunvalvontavaltuutuksen.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin yhteydessä yhteydenottolomakkeella, sähköpostitse info@lawclinic.fi tai kirjoittamalla viestisi chattiin. Vastaamme yhteydenottoosi mahdollisimman pian.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki | Puh. 050 468 6576

info@lawclinic.fi | Tietosuojaseloste