Puolisoiden elämä on täynnä yhteisiä päätöksiä, mutta tiedätkö mitä tapahtuu, jos toinen puoliso ei yhtäkkiä pysty hoitamaan omia tai yhteisiä taloudellisia ja henkilökohtaisia asioita esimerkiksi sairauden tai onnettomuuden vuoksi? Tässä artikkelissa käymme läpi, miten puolisoiden tulisi tietää edunvalvontavaltuutuksesta ja miksi se kannattaa laatia.
Edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jossa henkilö voi etukäteen määrätä, kuka saa hoitaa hänen asioitaan, jos hän ei itse siihen kykene. Ilman tätä asiakirjaa päätösvalta voi siirtyä määrätylle edunvalvojalle, jolloin valtuuttajan asioiden hoitaminen voi muuttua monimutkaiseksi.
Tämä tarkoittaa sitä, että ilman etukäteen laadittua edunvalvontavaltuutusta puoliso ei voi automaattisesti hoitaa esimerkiksi toisen puolison pankkiasioita, kiinteistökauppoja tai sopimusasioita. Edunvalvontavaltuutus on edunvalvojan määräämistä joustavampi ja kevyempi tapa järjestää omien asioiden hoitaminen tulevaisuutta varten.
Edunvalvontavaltuutus on henkilökohtainen ja siinä valtuuttaja määrää itselleen sopivan tai sopivat henkilöt valtuutetuiksi. Yleensä puoliso ja/tai lapsi on sopiva henkilö hoitamaan valtuutetun tehtäviä. Olemme kirjoittaneet kattavan artikkelin edunvalvontavaltuutuksen sisällöstä ja suosittelemme perehtymään myös siihen.
Avioliitto ei riitä turvaamaan puolison asioiden hoitamista. Myös aviopuolisoiden täytyy laatia toisilleen edunvalvontavaltuutukset, jotta he voivat hoitaa toistensa henkilökohtaisia ja taloudellisia asioita tilanteessa, jossa edunvalvontavaltuutus tulee laittaa voimaan.
Puolison valtuuttaminen edunvalvontavaltuutuksella antaa seuraavat hyödyt:
Taloudellisten asioiden sujuva hoito – Valtuutus antaa toiselle puolisolle oikeuden käyttää pankkitilejä, maksaa laskuja ja hoitaa varallisuutta helposti valtuutuksen nojalla.
Asumisjärjestelyt – Jos puoliso ei kykene itse päättämään kiinteistön tai asunto-osakkeen myynnistä tai vuokraamisesta, valtuutuksen avulla toinen puoliso voi tehdä tarvittavat päätökset.
Sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvät asiat – Valtuutettu puoliso voi asioida esimerkiksi Kelaan, Verohallintoon ja muihin viranomaisiin toisen puolesta.
Yritystoiminnan jatkuvuus – Jos puolisot ovat yhdessä yrittäjiä tai toinen puolisoista on yrittäjä, valtuutuksen avulla voidaan turvata yritystoiminnan sujuva jatkuminen. Lue lisää yrittäjän edunvalvontavaltuutuksesta.
Esimerkki 1: Äkillinen sairaus
Matti ja Maija ovat olleet naimisissa 30 vuotta. Matti saa aivoinfarktin. Matin heikentynyt ymmärrys estää omien asioidensa hoitamisen, eikä Matti ole kykeneväinen antamaan valtuutusta jälkikäteen. Koska puolisoilla ei ole etukäteen laadittua edunvalvontavaltuutusta, Maija ei voi tehdä päätöksiä Matin puolesta ilman edunvalvontavaltuutusta. Matille joudutaan hakemaan edunvalvojan määräystä Digi- ja väestötietovirastolta. Vaikka Maija määrättäisiin edunvalvojaksi, sitoo häntä holhoustoimilain määräykset.
Ratkaisu: Jos Matti olisi laatinut edunvalvontavaltuutuksen, Maija olisi voinut hoitaa kaikki tarvittavat asiat ilman viivästyksiä.
Esimerkki 2: Kiinteistökauppa
Anna ja Pekka ovat yhteisen kodin omistajia. Anna joutuu vakavaan auto-onnettomuuteen ja menettää toimintakykynsä. Ilman edunvalvontavaltuutusta Pekka ei voi myydä tai vuokrata asuntoa, vaikka se olisi taloudellisesti järkevää. Kiinteistön myyntiä tai vuokrausta hidastuttaa viranomaisen lupaprosessit.
Ratkaisu: Edunvalvontavaltuutus olisi antanut Pekalle oikeuden hoitaa kiinteistöön liittyviä asioita.
Edunvalvontavaltuutus tulee laatia kirjallisesti ja sen on täytettävä tietyt lakisääteiset vaatimukset:
Valtuutuksen sisältö – Valtuutuksessa tulee määritellä, mitkä asiat valtuutettu saa hoitaa.
Valtuutetun nimeäminen – Puoliso voi nimetä toissijaisen ja varavaltuutetun siltä varalta, että ensisijainen valtuutettu ei voi hoitaa tehtävää.
Kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset – Valtuutuksen on oltava asianmukaisesti todistettu.
Vahvistaminen Digi- ja väestötietovirastossa – Valtuutus tulee voimaan vasta, kun lääkäri on toimintakyvyn menetyksen todennut ja Digi- ja väestötietovirasto valtuutuksen vahvistanut.
Puolisoiden edunvalvontavaltuutus on keskeinen asiakirja, joka voi säästää aikaa, rahaa ja stressiä yllättävissä elämäntilanteissa. Ilman sitä voi syntyä tarpeetonta byrokratiaa ja taloudellisia vaikeuksia.
Edunvalvontavaltuutuksen laatiminen vaatii tarkkuutta ja juridista asiantuntemusta. Juristimme varmistaa, että valtuutus on laillisesti pätevä ja kaikki oleelliset asiat tulevat huomioiduksi,
Juristimme ovat kokeneita edunvalvonta-asioissa. Edunvalvontavaltuutuksen hinta on 300 euroa. Koska palvelemme etänä, hinta ei sisällä todistamista. Kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa edunvalvontavaltuutus.
Ota yhteyttä edunvalvontavaltuutuksen laatimiseksi. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido mihinkään.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki