Avoehto on sopimus avoeron varalta

Avoliitto on yhä yleisempi tapa elää kumppanin kanssa ilman virallista avioliittoa. Avo­lii­ton ainoa vaa­ti­mus on se, että pa­ris­kunta asuu yh­dessä. Usein avoliitossa elävät jakavat taloutensa ja elämänsä samoin kuin avioparit, mutta oikeudelliselta näkökannalta heidän asemansa on huomattavasti erilainen. 

Avo­liit­toon so­vel­tuu Suo­messa ju­ri­di­sesti avo­liit­to­laki, jota so­vel­le­taan sel­lai­siin avo­puo­li­soi­hin, jotka ovat asu­neet yh­teis­ta­lou­dessa vä­hin­tään viisi vuotta tai sel­lai­siin avo­puo­li­soi­hin, joilla on tai on ollut yh­tei­nen tai yh­tei­sessä huol­lossa oleva lapsi.

Avoliiton päättymiseen voi olla syytä varautua avioehdon kaltaisella sopimuksella. Avoehtosopimus on sopimus avoeron varalta, ja sen tarkoituksena on suojata kummankin osapuolen taloudellisia oikeuksia sekä selkeyttää omaisuuden omistajuutta ja vastuita eron tai toisen kuoleman varalta. Tässä artikkelissa käsitellään, mitä avoehto tarkoittaa, miksi se kannattaa laatia ja mitä asioita sopimuksessa kannattaa huomioida.

 

Mikä on avoehtosopimus?

Avoehtosopimus (tunnetaan myös nimellä avoliittosopimus) on kirjallinen sopimus, jossa avopuolisot sopivat omaisuuden omistuksesta ja mahdollisesta jakamisesta eron sattuessa. Toisin kuin avioliitto, avoliitto ei itsessään tuo taloudellisia oikeuksia tai velvollisuuksia puolisoiden välillä. Tämä tarkoittaa, että ilman avoehtoa omaisuus säilyy sen nimissä, joka on virallisesti omistajana, riippumatta siitä, onko toinen osapuoli mahdollisesti osallistunut esimerkiksi asunnon hankintaan tai muihin merkittäviin taloudellisiin panostuksiin.

 

Miksi avoehtosopimus kannattaa laatia?

Avoehtosopimus auttaa välttämään monia avoliittoon ja sen päättymiseen liittyviä ongelmatilanteita. Sopimuksella voidaan varmistaa, että molempien panos yhteiseen elämään huomioidaan tasapuolisesti. Sopimuksella voidaan ehkäistä mahdollisia riitoja eron sattuessa. Ilman avoehtosopimusta erotilanteessa voi olla vaikea todentaa, mikä omaisuus on kummankin omaa ja miten yhteiset kustannukset ja vastuut on hoidettu. Oikeudellisesti hyvin laadittu avoehto myös suojelee kummankin osapuolen oikeuksia siten, että molemmat tietävät ennalta, miten taloudelliset asiat hoidetaan suhteen päättyessä.

 

Mitä asioita avoehtosopimuksessa voidaan sopia?

Avoehto voi sisältää monia yksityiskohtaisia ehtoja, kuten:

  • Avoliiton päättyminen: Avo­lii­ton päät­ty­mi­nen ei ole aina yk­si­se­lit­tei­sesti mää­ri­tel­tä­vissä, ja tästä joh­tuen sopimuksella voi­daan­kin sopia muun muassa siitä, mil­loin avo­liitto tulee katsoa päät­ty­neeksi.

  • Omaisuuden jakaminen: Sopimuksessa voidaan selkeästi määritellä, mikä omaisuus on kummankin henkilökohtaista ja mikä yhteistä. Tämä auttaa tilanteessa, jossa avopuolisot ovat ostaneet yhdessä omaisuutta, kuten asuntoja tai autoja.

  • Talousvastuut: Sopimuksessa voidaan sopia taloudellisesta vastuusta yhteisistä kuluista. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos esimerkiksi toinen maksaa enemmän yhteisestä asunnosta tai osallistuu pääasiallisesti lainojen maksuun.

  • Oikeudet yhteiseen kotiin: Jos pariskunta asuu yhdessä omistusasunnossa, jonka omistaa vain toinen osapuoli, sopimuksessa voidaan määritellä esimerkiksi toisen osapuolen asumisoikeus eron jälkeen tai mahdolliset kompensaatiot.

  • Hyvitys yhteiseen talouteen annetusta panoksesta: Avo­lii­ton päät­tyessä puo­li­sot voivat olla avo­liit­to­lain mukaan oi­keu­tet­tuja hy­vi­tyk­seen yh­tei­sen ta­lou­den hy­väksi an­ne­tusta pa­nok­sesta ja hyvityksestä voidaan sopia avoehdolla. Pa­nok­sella tar­koi­te­taan muun muassa ko­ti­ta­lou­den hy­väksi tehtyä työtä sekä esi­mer­kiksi lasten hoitoa kotona sil­loin, kun puo­liso on käynyt töissä. Avoeh­dolla on mah­dol­lista sopia myös siitä, ettei hy­vi­tystä mak­seta ol­len­kaan.

  • Lasten asiat: Sopimus voi myös käsitellä lasten elatukseen liittyviä käytäntöjä. Jos avoparilla on yhteisiä lapsia, sopimuksessa voidaan sopia esimerkiksi elatusavusta.

 

Testamentin merkitys

Jos toinen avopuoliso menehtyy, avoehtosopimus ei yksin riitä turvaamaan toisen osapuolen oikeuksia, sillä avoliitossa puolisot eivät ole toistensa lakisääteisiä perillisiä. Tämän vuoksi suosittelemme vahvasti, että avoehtosopimuksen rinnalle laaditaan testamentti, jossa voidaan määritellä esimerkiksi asumisoikeus tai muut omaisuuteen liittyvät oikeudet. Testamentti on ainoa keino varmistaa, että avopuoliso hyötyy omaisuudesta kuoleman jälkeen, joten se on erityisen tärkeä asiakirja avopuolisoiden kesken. Avo­leski ei saa ju­ri­di­sesti mitään tukea avo­puo­li­sonsa kuo­le­man jäl­keen.

 

Tarvitsetteko apua avoehdon laatimisessa?

Avoehto on keskeinen asiakirja avopuolisoille, jotka haluavat varmistaa oikeudellisen turvan sekä taloudellisten vastuiden selkeyden yhteisessä elämässään. Hyvin laadittu sopimus auttaa välttämään ikäviä riitoja ja turvaamaan osapuolten oikeuksia tilanteessa, jossa suhde päättyy tai toinen osapuoli menehtyy. Juristimme auttaa teitä laatimaan avoehtosopimuksen ja arvioimaan, mitä ehtoja sopimukseen kannattaa kirjata juuri teidän tilanteessanne. Varmistamme, että sopimus täyttää kaikki juridiset vaatimukset ja huomioi molempien osapuolten tarpeet. Autamme myös ymmärtämään, miten muut mahdolliset asiakirjat, kuten testamentti, voivat täydentää avoehtosopimusta. Näin sopimus tulee laadittua perusteellisesti ja lainvoimaisesti, mikä minimoi myöhemmät riitaisuudet ja turvaa molempien osapuolten oikeudet ja omaisuuden. 

Laadimme avoehtosopimuksen ja sen rinnalle testamentin 600 euron yhteishintaan. Koska palvelemme etänä, hinta ei sisällä testamentin todistamista. Kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa testamentti.

Ota yhteyttä tilanteenne kartoittamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido teitä mihinkään.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

info@lawclinic.fiTietosuojaseloste