Yhteisomistussuhde tarkoittaa tilannetta, jossa kaksi tai useampi henkilö omistaa kiinteistön, asunnon tai muun omaisuuden yhteisesti. Tällainen omistussuhde voi syntyä esimerkiksi perinnön, parisuhteen tai yhteisen sijoituksen seurauksena. Vaikka yhteisomistuksessa on etunsa, se voi myös johtaa erimielisyyksiin, jolloin omistajien välillä saatetaan joutua pohtimaan yhteisomistussuhteen purkamista. Tässä artikkelissa tarkastelemme yhteisomistuksen purkuprosessia sekä siihen liittyviä oikeudellisia näkökohtia.
Yhteisomistussuhteen purkamisesta säädetään eräistä yhteisomistussuhteista annetussa laissa. Lain mukaan kuka tahansa yhteisomistajista voi vaatia yhteisomistussuhteen purkamista, ellei toisin ole sovittu. Tämä tarkoittaa sitä, että kukaan omistaja ei voi pakottaa toista pysymään omistuksessa vastoin tahtoaan.
Laki määrää myös siitä, miten purkaminen tapahtuu. Usein omaisuus voidaan jakaa osiin, jolloin kukin yhteisomistaja saa oman osuutensa erillisenä. Jos jako ei ole mahdollinen – esimerkiksi siksi, että kyseessä on kiinteä omaisuus – omaisuus voidaan myydä ja myyntitulot jakaa omistusosuuksien mukaisesti.
Paras tapa purkaa yhteisomistussuhde ja selvittää riitaisuudet on aina asioista neuvotteleminen ja sopiminen osapuolten kesken, jotta kaikki osapuolet pääsevät yhteisymärrykseen omaisuuden jaosta tai myynnistä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi siten, että yksi omistaja lunastaa muiden osuudet tai omaisuus myydään vapaaehtoisesti ulkopuoliselle.
Jos sovintoa ei saavuteta, kuka tahansa yhteisomistajista voi hakea tuomioistuimelta pesänjakajan määräämistä, kun tilanteeseen liittyy ero tai kuolema. Pesänjakaja vastaa omaisuuden myynnistä ja varojen jakamisesta yhteisomistajien kesken.
On myös mahdollista, että yhteisomistaja toimittaa käräjäoikeudelle yhteisomistussuhteen purkua koskevan haastehakemuksen, jolloin asia käsitellään riita-asiana käräjäoikeudessa.
Yhteisomistussuhteen purkamisessa yhteisomistajien oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät omistusosuuksien mukaisissa suhteissa. Esimerkiksi kiinteistön myynnistä saadut varat jaetaan suhteessa omistusosuuksiin, ellei toisin sovita. Samalla tavalla omistajien on vastattava omaisuuteen liittyvistä kuluista omistusosuuksiensa mukaisesti.
Jos yhteisomistajien kesken on tehty sopimus yhteisomistussuhteen ehdoista, kyseinen sopimus voi vaikuttaa siihen, miten purkaminen toteutetaan. Tällainen sopimus voi esimerkiksi rajoittaa omaisuuden myyntiä ulkopuolisille tai määrätä lunastusoikeudesta omistajien kesken.
Parhaimmillaan purkaminen voidaan hoitaa sovinnollisesti ja ilman oikeudenkäyntejä. Jos sovintoon ei päästä, yhteisomistajat voivat turvautua pesänjakajan apuun tai oikeusprosessiin. Riita-asian aiheuttamia kuluja voit saada katettua oikeusturvavakuutuksestasi.
Jos olet omistajana yhteisomistussuhteessa ja harkitset sen purkamista, juristimme voi auttaa sinua prosessin suunnittelussa ja toteutuksessa. Varmistamme, että oikeutesi toteutuvat lain mukaisesti. Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi ja tarjouksen saamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido mihinkään.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki