Testamentin moittiminen – Milloin ja miten se tehdään?

Testamentti ilmaisee vainajan viimeisen tahdon, mutta joskus perilliset saattavat olla eri mieltä sen sisällöstä. Jos testamentti koetaan virheelliseksi tai epäoikeudenmukaiseksi, perillisillä voi olla oikeus moittia testamenttia ja vaatia sen kumoamista tai muuttamista. Tässä artikkelissa käymme läpi, milloin testamenttia voi moittia ja miten moittiminen tehdään.

 

Mitä testamentin moittiminen tarkoittaa?

Testamentin moite tarkoittaa perillisen väitettä, että testamentti on pätemätön. Moittiminen voi perustua esimerkiksi siihen, että testamentti ei täytä lain edellytyksiä, testamentintekijä on ollut sairas tai testamentintekijän tahtoa on manipuloitu. Moittiminen tapahtuu siten, että perillinen nostaa testamentinsaajaa vastaan kanteen käräjäoikeudessa. Kanne on nostettava kuuden kuukauden kuluessa testamentin todisteellisesta tiedoksiannosta.

 

Milloin testamenttia voi moittia?

Testamentin moi­te­pe­rus­teet on lue­tel­tu laissa. Tes­ta­ment­tia ei voi moit­tia muilla pe­rus­teil­la kuin perintökaaressa mainituilla perusteilla. Moiteperusteet ovat:

  1. Muotovirhe: Testamentin on täytettävä lain vaatimukset: testamentti on tehtävä kirjallisesti ja se on allekirjoitettava kahden esteettömän todistajan läsnäollessa. Jos nämä ehdot eivät täyty, testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi. Esi­mer­kik­si testamentinte­ki­jän al­le­kir­joi­tuk­sen puut­tu­mi­nen johtaa pä­te­mät­tö­myy­teen, mutta pelkän päi­väyk­sen puut­tu­mi­nen ei.

  2. Tahtovirhe: Tah­to­vir­heel­lä tar­koi­te­taan tes­ta­men­tinte­ki­jän mie­li­sai­raut­ta, tyl­sä­mie­li­syyt­tä tai muuta sie­lun­toi­min­nan häi­riö­tä, ja tämä alen­tu­nut toi­min­ta­ky­ky on vai­kut­tanut tes­ta­men­tin syn­tyyn tai si­säl­töön. Jos tämä pystytään näyttämään toteen, testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi.

  3. Pakottaminen: Jos testamentti on laadittu painostuksen, petoksen tai harhaanjohtamisen seurauksena, se voidaan julistaa pätemättömäksi. Pätemättömyys vaatii, että tes­ta­men­tin te­ke­mi­seen on vai­ku­tet­tu käyt­tä­mäl­lä väärin tes­ta­men­tinte­ki­jän ym­mär­tä­mät­tö­myyt­tä, tahdon heik­kout­ta tai riip­pu­vais­ta asemaa.

  4. Alaikäinen testamentintekijä: Jos tes­ta­men­tintekijä on ollut testamentin tekohetkellä alaikäinen, on testamentti pätemätön.

  5. Lakiosan loukkaus: Jos testamentti rikkoo rintaperillisen oikeutta lakiosaan, moitekannetta ei tarvitse nostaa. Lakiosan loukkaustilanteessa riittää, kun perillinen ilmoittaa kirjallisesti lakiosan vaatimisesta testamentin vastaanottamisen jälkeen. Lakiosa täytyy erikseen ja nimenomaisesti vaatia.

 

Miten testamenttia moititaan?

Lakisääteinen perillinen voi vedota johonkin pätemättömyysperusteeseen ja moittia testamenttia moitekanteella käräjäoikeudessa. 

Prosessi etenee seuraavasti:

  1. Moitekanneaika: Moitekanne on nostettava kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu perilliselle tiedoksi. Kannetta ei voi nostaa, jos perillinen on jo hyväksynyt testamentin tai muutoin osoittanut luopuvansa oikeudestaan testamenttiin. 

  2. Kanteen nostaminen käräjäoikeudessa: Moitekanne nostetaan vainajan viimeisen asuinpaikan käräjäoikeudessa. Kanteessa on esitettävä vaatimukset ja niiden perusteet.

  3. Todisteet: Moitekanteen tueksi tulee pystyä esittämään esim. lääkärintodistuksia, todistajien lausuntoja tai asiakirjoja, jotka osoittavat testamentin virheellisyyden. Pätemättömyysperusteen on oltava voimassa testamentintekohetkellä, mikä tarkoittaa, että esim. sairauteen vetoavan on pystyttävä todistamaan, että sairaus on ollut olemassa testamentin tekohetkellä. Ainoastaan väite siitä, että perittävällä oli sairaus kuolinhetkellään, ei osoita, että perittävä olisi ollut sairastunut jo testamentin tekohetkellä. Moitekanteet menestyvät helpommin muotovaatimusten rikkomisen perusteella ja muut pätemättömyysperusteet voivat olla haastavampia todistaa.

  4. Oikeuden päätös: Käräjäoikeus päättää testamentin kumoamisesta, muuttamisesta tai pitämisestä voimassa. Moitekanne on henkilökohtainen ja oikeuden antama päätös koskee ainoastaan moitekanteen nostanutta perillistä. Testamentti voidaan kumota vain siinä laajuudessa, kuin se vaikuttaa hänen perintöosuuteen. Muilta osin testamentti säilyy voimassa.

 

Miten edetä moittimisen kanssa?

Testamentin moittiminen on tarkasti säädelty prosessi, joka vaatii vahvoja perusteluja ja todisteita. Jos epäilet testamentin lainmukaisuutta, voit konsultoida juristiamme maksutta.

Tes­ta­men­tin moit­ti­mi­nen voi olla kal­lis­ta riip­puen siitä saa­daan­ko asia osapuolten kesken so­vit­tua vai me­nee­kö asia oi­keus­kä­sit­te­lyyn. Pyrimme aina ensin sopimaan asiat. Selvitämme mahdollisuutesi saada oikeudenkäyntikuluja katettua kotivakuutuksesi oikeusturvavakuutuksesta, myös sovintotilanteessa.

Muista myös varmistaa, ettei sinun testamenttisi ole perillisten riidan kohteena ja laadituta testamentti juristilla. Meiltä saat testamentin kiinteään 300 euron hintaan. Koska palvelemme etänä, hinta ei sisällä testamentin todistamista. Kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa testamentti samanaikaisesti testamentintekijän kanssa.

Ota meihin yhteyttä. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

info@lawclinic.fiTietosuojaseloste