Tekijänoikeudet ovat keskeinen osa yritystoimintaa erityisesti luovilla aloilla, kuten teknologiassa, markkinoinnissa, suunnittelussa ja mediassa. Usein työntekijät luovat työtehtäviensä yhteydessä teoksia, joihin syntyy tekijänoikeuksia, kuten ohjelmistoja, markkinointimateriaaleja, artikkeleita tai muotoilua. Mutta kenelle nämä oikeudet kuuluvat – työnantajalle vai työntekijälle? Tässä artikkelissa syvennytään tekijänoikeuksiin yritystoiminnan näkökulmasta ja selvennetään, miten oikeuksien omistajuus määräytyy, miten ongelmia voidaan välttää ja missä tilanteissa juristin apua tarvitaan.
Lähtökohtaisesti tekijänoikeuslain mukaan tekijänoikeudet teokseen kuuluvat aina sen luojalle, eli teoksen tekijälle. Tämä tarkoittaa, että työntekijän työtehtävien puitteissa luomiin teoksiin syntyvät oikeudet kuuluvat lähtökohtaisesti työntekijälle, ellei toisin ole sovittu.
Esimerkiksi jos työntekijä suunnittelee graafisen logon yritykselle ilman erillistä sopimusta, tekijänoikeus logoon kuuluu työntekijälle, vaikka työnantaja olisi maksanut hänelle palkan logon suunnittelusta. Yritys ei siis automaattisesti omista logon käyttöoikeuksia ilman asianmukaista sopimusta.
Vaikka tekijänoikeudet lähtökohtaisesti kuuluvat työntekijälle, lakiin ja oikeuskäytäntöön on vakiintunut periaate, jonka mukaan työnantajalla on rajoitettu käyttöoikeus työntekijän työtehtävien yhteydessä luomiin teoksiin. Tämä tarkoittaa, että työnantajalla on oikeus hyödyntää työntekijän luomaa teosta siinä tarkoituksessa, johon teos on luotu. Tämä käyttöoikeus ei kata tekijänoikeuden luovuttamista työnantajalle, ellei asiasta ole erikseen sovittu.
Esimerkiksi ohjelmistokehittäjän koodia voidaan käyttää yrityksen tuotteessa, mutta työntekijällä voi yhä olla oikeus myydä tai käyttää koodia muussa yhteydessä, jos oikeuksia ei ole sopimuksella siirretty työnantajalle.
Jotta yritys voi varmistaa omistusoikeuden työntekijän luomiin teoksiin, tarvitaan erillinen tekijänoikeuksien siirtosopimus. Ilman kirjallista sopimusta työnantajan mahdollisuudet hallita ja hyödyntää työntekijän luomia teoksia voivat olla hyvin rajalliset. Sopimus voi olla osa työsopimusta, jossa määritellään:
Työntekijän vapaa-ajallaan luomat teokset eivät automaattisesti kuulu työnantajalle, vaikka ne liittyisivät työnantajan toimialaan. Työntekijä voi esimerkiksi kehittää harrastuksenaan sovelluksen, vaikka työskentelisi ohjelmistokehittäjänä. Jos sovellusta ei ole kehitetty työnantajan resursseilla eikä se liity työtehtäviin, oikeudet kuuluvat työntekijälle.
Yrityksessä voi syntyä tekijänoikeuksiin liittyviä kysymyksiä myös silloin, kun teoksia luo ulkopuolinen freelanceri tai alihankkija. Tällaisissa tilanteissa oikeudet eivät siirry automaattisesti yritykselle, vaan käyttö- tai omistusoikeuksista on aina sovittava kirjallisesti. Ilman sopimusta yritys voi menettää oikeuden käyttää ulkopuolisen luomaa teosta kaupallisissa tarkoituksissa.
Jotta yritys voi välttää oikeudelliset riskit ja varmistaa, että se voi hyödyntää työntekijöidensä tai ulkopuolisten luomia teoksia, kannattaa:
Tekijänoikeusriitoja voi syntyä työnantajan ja työntekijän välillä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
Tekijänoikeudet ovat tärkeä osa yrityksen aineetonta omaisuutta, ja niiden hallinta vaatii selkeitä sopimuksia ja huolellista suunnittelua. Työntekijän luomat teokset eivät automaattisesti kuulu työnantajalle, mutta oikeuksien siirtyminen voidaan varmistaa sopimuksilla. Jos yrityksesi tarvitsee apua tekijänoikeuskysymyksissä tai haluat varmistaa oikeuksien siirtymisen sujuvasti ja laillisesti, juristimme auttavat. Laadimme sopimukset, jotka turvaavat tekijänoikeuksien omistajuuden ja käytön yrityksen tarpeisiin.
Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi ja tarjouksen saamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.
Yritystoiminnan sujuvuuden varmistamiseksi jokaisen yrityksen tulisi varmistaa, että tietyt oikeudelliset perusasiat ovat yrityksessä kunnossa. Yrityksen lakiasioiden checklististä on helppo seurata, mitkä lakiasiat on yrityksessä jo hoidettu ja mitkä tulisi vielä hoitaa. Oikeudellisten asioiden ennakointi voi tuoda yritykselle merkittäviä säästöjä ja ehkäisee riitatilanteita.
Jätä sähköpostiosoitteesi, niin saat suoraan sähköpostiisi juristimme laatiman Yrityksen lakiasioiden checklistin pdf-muodossa. Rekisteröidyt samalla uutiskirjeemme tilaajaksi.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki