Kun perheenjäsen tai läheinen menehtyy, yksi tärkeimmistä hoidettavista asioista on perunkirjoitus, jonka avulla selvitetään vainajan varat ja velat, ja se toimii pohjana myöhemmälle perinnönjaolle sekä perintöveron määräämiselle. Perunkirjoitusprosessi voi kuitenkin olla monimutkainen, joten tässä artikkelissa käymme läpi, mitä perunkirjoitus ja perukirja tarkoittavat, mitä ne sisältävät ja miksi juristin apu on usein tarpeen prosessin sujuvuuden ja virheiden välttämisen varmistamiseksi.
Perunkirjoitus on pidettävä kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta. Perunkirjoituksessa varmistetaan, että perukirjaan merkityt tiedot ovat paikkansapitäviä ja että kaikki kuolinpesän omaisuus ja velat on selvitetty tarkasti. Usein kuolinpesän osakkaat, esimerkiksi vainajan lapset, ottavat vastuulleen perunkirjoituksen järjestämisen, mutta käytännön asioiden hoitamiseen voidaan palkata myös ulkopuolinen taho, kuten perintöoikeuteen erikoistunut juristi.
Perunkirjoitustilaisuuteen on kutsuttava kaikki kuolinpesän osakkaat. On tärkeää selvittää, ketkä ovat kuolinpesän osakkaita. Tilaisuuden tarkoitus on paitsi koota perukirjaan tarvittavat tiedot, myös keskustella perinnönjaosta ja mahdollisista perillisten välisistä erimielisyyksistä. Juristin läsnäolo voi olla hyödyllinen erityisesti silloin, kun perillisten välillä on epäselvyyksiä tai perintötilanteessa on monimutkaisia omaisuuskysymyksiä. Juristi voi auttaa varmistamaan, että kaikki oikeudelliset velvoitteet täyttyvät, ja että tilaisuudessa tehtävät päätökset ovat lainmukaisia ja oikeudenmukaisia.
Välillä kuolinpesän osakkaat asuvat ympäri Suomen, tai ulkomailla, mikä herättää osakkaissa kysymyksiä perunkirjoitustilaisuuden järjestämisen suhteen. Me Law Clinicilla järjestämme perunkirjoituksen vaivatta etänä. Perukirja voidaan allekirjoittaa sähköisesti.
Perukirjaan kootaan yksityiskohtaiset tiedot kuolinpesän varallisuudesta ja velvoitteista, ja se toimii veroilmoituksena verottajalle perintöveron määräämiseksi. Perukirjaan sisältyvät seuraavat asiat:
Vainajan sekä osakkaiden tiedot
Perukirjaan kirjataan vainajan nimi, henkilötunnus ja kuolinpäivä. Lisäksi siihen merkitään tiedot vainajan puolisosta, kuolinpesän osakkaista ja testamentinsaajista, jos heitä on.
Omaisuuden ja velkojen selvitys
Yksi perunkirjoituksen tärkeimmistä tehtävistä on selvittää vainajan omaisuus ja velat. Omaisuus voi sisältää muun muassa kiinteistöjä, pankkitalletuksia, arvopapereita, ajoneuvoja ja muuta irtainta omaisuutta. Samalla velat, kuten lainat ja muut velvoitteet, kirjataan perukirjaan. Vainajan nettovarallisuus saadaan vähentämällä velat omaisuudesta, mikä vaikuttaa perintöveron määrään.
Lesken asema
Jos vainajalla oli leski, tämän asema ja avio-oikeus ovat keskeisiä asioita perukirjassa. Lesken avio-oikeus voi vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan, ja tämä tulee ottaa huomioon ennen perinnönjaon suorittamista.
Testamentit ja ennakkoperinnöt
Jos vainaja on jättänyt testamentin tai antanut ennakkoperintöjä, ne tulee huomioida perunkirjoituksessa. Testamentti voi muuttaa perinnönjakosääntöjä ja vaikuttaa siihen, kuinka omaisuus jaetaan perillisten kesken. Ennakkoperinnöt vähennetään yleensä saajan osuudesta perinnönjaon yhteydessä.
Katso juristimme laatima perunkirjoituksen muistilista.
Perunkirjoitusprosessissa pesän ilmoittaja on henkilö, joka vastaa kuolinpesän tietojen ilmoittamisesta ja perunkirjoituksen järjestämisestä. Tämä henkilö on yleensä yksi pesän osakkaista, kuten vainajan leski tai lapsi. Pesän ilmoittajan tehtävä on varmistaa, että kaikki tiedot vainajan varoista ja veloista kerätään asianmukaisesti ja että perukirja laaditaan oikein.
Perunkirjoituksessa on oltava läsnä kaksi uskottua miestä, jotka vahvistavat perukirjan oikeellisuuden. Perunkirjoituksen uskottu mies voi olla kuka tahansa ilman erillistä pätevyyttä. Usein uskottuina miehinä toimivat kuolinpesän osakkaat tai perukirjan laatinut juristi. Perintökaaren mukaan uskottu miehen tulee arvioida omaisuus rehellisesti ja parhaan kykynsä mukaan. Uskottujen miesten tehtäviin ei sisälly pesän varojen, velkojen tai kuolinpesän tilan selvittäminen, vaan näistä vastaa pesän ilmoittaja.
Perunkirjoituksen virheellinen hoitaminen voi johtaa ongelmiin esimerkiksi perintöverotuksessa tai perinnönjaon yhteydessä. Tästä syystä juristin avustuksella voidaan varmistaa, että perunkirjoitus sujuu lain mukaisesti. Juristin apua on suositeltavaa käyttää erityisesti seuraavissa tapauksissa:
Oikeudellisten kysymysten selvittäminen
Jos perukirjaa laadittaessa ilmenee epäselvyyksiä, esimerkiksi omaisuuden arvon määrittelyssä tai testamentin tulkinnassa, kannattaa asiassa konsultoida juristia. Tämä vähentää riskiä mahdollisista riidoista, jotka saattavat syntyä perinnönjaon yhteydessä.
Verosuunnittelu
Verosuunnittelu lähtee siitä, että perukirjassa ilmoitetaan kaikki kuolinpesän velat ja kustannukset oikein, jolloin verotettavan perinnön arvo pienenee. Lisäksi varallisuuden realistinen arvonmääritys, lesken hallintaoikeuden hyödyntäminen sekä ennakkoperintöjen huomioiminen voivat pienentää verojen määrää. Juristi voi auttaa verosuunnittelussa ja varmistaa, että perunkirjoitus täyttää kaikki verottajan vaatimukset.
Riitatilanteiden ehkäisy
Perunkirjoitukseen voi liittyä monia tunteita, ja erityisesti suurten omaisuuserien kohdalla voi syntyä erimielisyyksiä perillisten välillä. Juristi toimii puolueettomana asiantuntijana ja auttaa varmistamaan, että perinnönjako tapahtuu lain ja testamentin määräysten mukaisesti.
Ota yhteyttä tilanteenne kartoittamiseksi ja tarjouksen saamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido teitä mihinkään. Varmistamme, että perunkirjoitus hoidetaan oikein ja sujuvasti, kaikkien osapuolten oikeudet turvaten. Perunkirjoitus voidaan vaivatta järjestää etänä ja perukirjaan voidaan ottaa sähköiset allekirjoitukset. Me Law Clinicilla tarjoamme etäperunkirjoituksen kiinteään hintaan alkaen 800 euroa.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki