Perinnöstä luopuminen

Perinnöstä luopuminen tarkoittaa sitä, että perillinen kieltäytyy vastaanottamasta hänelle kuuluvaa perintöä. Tämä voi olla yllättävä päätös, mutta joissakin tilanteissa perinnöstä luopuminen voi olla taloudellisesti järkevää ja oikeudellisesti perusteltua. Tässä artikkelissa käymme läpi, milloin perinnöstä luopuminen voi olla kannattavaa ja mitä seurauksia sillä on.

 

Milloin perinnöstä luopuminen voi olla järkevää?

  1. Velkaantunut kuolinpesä: Jos vainajalla on enemmän velkaa kuin omaisuutta eli kuolinpesä on ylivelkainen, perilliset voivat päätyä maksamaan kuolinpesän pakollisia kuluja, kuten perunkirjoitukseen ja hautajaisiin liittyviä kustannuksia, omista varoistaan. Tässä tapauksessa perinnöstä luopuminen voi olla taloudellisesti kannattava ratkaisu, koska se suojaa perillisen omaa taloudellista tilannetta.

  2. Perintöverotus: Perinnöstä luopuminen voi olla tehokas tapa vähentää perintöveroa. Esimerkiksi tilanteessa, jossa perillinen ei itse halua tai tarvitse perintöä, mutta haluaa sen menevän suoraan lapsilleen, luopuminen voi olla verotuksellisesti edullista. Jos perillinen luopuu perinnöstään, perintö siirtyy suoraan seuraaville laillisille perillisille, kuten lapsille. Näin vältetään se, että perintöä verotetaan kahteen kertaan – ensin alkuperäiselle perilliselle ja sen jälkeen hänen perillisilleen.

  3. Sukupolvenvaihdos: Erityisesti perheyritysten tai maatilojen kohdalla perinnöstä luopuminen voi olla osa sukupolvenvaihdosta. Jos perillinen haluaa siirtää omaisuutta esimerkiksi lapsilleen tai muille sukulaisille, hän voi luopua perinnöstä suoraan heidän hyväkseen.

  4. Perillisen ulosottovelat: Perinnöstä luopumisella velkainen perillinen voi välttää sen, ettei perintö mene ulosottovelkojen maksamiseen. Velkojat eivät voi pakottaa velallista ottamaan perintöä vastaan. Välttääkseen ulosoton puuttumisen perintöön perillisen tulee luopua perinnöstä oikein.

 

Miten perinnöstä luovutaan?

Perinnöstä luopumisen täytyy tapahtua ennen kuin perillinen ryhtyy mihinkään toimiin perinnön suhteen. Tämä tarkoittaa, että et saa käyttää perintöomaisuutta tai tehdä mitään toimia, jotka osoittavat, että olet ottanut perinnön vastaan.

Luopuminen on tehtävä kirjallisesti ja se osoitetaan yleensä kuolinpesän osakkaille tai pesänhoitajalle. Kirjallinen ilmoitus tulee allekirjoittaa ja päivätä, ja sen on oltava yksiselitteinen. Ilmoituksessa tulee selkeästi mainita, että luovut perinnöstä täysin. Luopumisilmoituksessa ei saa määrätä, kenelle perintö luovutetaan, vaan perintöoikeus siirtyy seuraavaksi laillisille perillisille perintökaaren mukaisesti. Luopuja ei saa vaikuttaa siihen, kenelle perintö menee, vaan se tapahtuu perintöjärjestyksen mukaisesti.

Jos perillinen luopuu perinnöstä niin, että hän määrää kenelle perintö menee, katsotaan se lahjanluonteiseksi järjestelyksi. Tällöin perintöä ei siirretä suoraan laillisille perillisille, vaan sen katsotaan olevan luopuvalta perilliseltä lahja, ja tästä voi seurata lahjaveroa. Välttääksesi lahjaveroseuraamukset, perinnöstä on luovuttava täysin ilman ehtoja ja ennen kuin olet ottanut perintöä vastaan.

 

Testamentti ja perinnöstä luopuminen

Perinnöstä luopuminen voi tulla ajankohtaiseksi myös silloin, jos perittävä on testamentannut omaisuuttaan. Jos perillinen on nimetty testamentissa saajaksi, mutta hän ei halua vastaanottaa omaisuutta, hän voi luopua perintöosuudestaan. Tällöin perintö siirtyy testamentissa määritetylle seuraavalle saajalle tai lakimääräisille perillisille.

 

Juristin apu perinnöstä luopumisessa

Juristimme voi auttaa perinnöstä luopumisen muodollisuuksien hoitamisessa ja varmistaa, että luopumisilmoitus on laadittu oikein. Ota yhteyttä, niin varmistamme, että perinnöstä luopuminen tapahtuu laillisesti oikein, eikä luopumisesta seuraa yllätyksiä, kuten lahjaveroseuraamuksia. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

info@lawclinic.fiTietosuojaseloste