Kuluttajan oikeudet virheellisen käytetyn auton kaupassa

Käytetyn auton kaupassa ostaja odottaa auton vastaavan myyjän antamaa kuvausta ja sopimuksen ehtoja. Jos auto kuitenkin osoittautuu vialliseksi, ostajalla on kuluttajansuojalain tarjoama suoja vaatia myyjältä virheen korjausta, hinnanalennusta tai kaupan purkua. Kuluttajansuojalaki soveltuu tilanteisiin, joissa ostaja on yksityishenkilö ja myyjä yritys.

Tässä artikkelissa käymme läpi auton virhevastuun määritelmän, myyjän velvollisuuksia ja ostajan oikeuksia sekä mitä tehdä, kun käytetty auto osoittautuu vialliseksi.

 

Auton virhevastuun määritelmä

Kuluttajansuojalain mukaan auton katsotaan olevan virheellinen, jos:

  • Auto ei vastaa sovittuja ominaisuuksia: Auto ei vastaa sitä, mitä myyjä on ilmoittanut tai mitä ostaja on voinut perustellusti odottaa myyjän antamien tietojen perusteella.
  • Autossa on piileviä vikoja: Autossa ilmenee ostohetkellä olemassa ollut vika, jota ei voitu havaita tavanomaisessa tarkastuksessa.
  • Autoa ei ole huollettu asianmukaisesti: Myyjä ei ole kertonut merkittävistä huolto- tai korjaustarpeista.
  • Auto ei vastaa lain vaatimuksia: Esimerkiksi ajoneuvon katsastukseen tai liikenneturvallisuuteen liittyvät puutteet voivat johtaa virhevastuuseen.

 

Myyjän oikeus korjata virhe

Kun autossa ilmenee virhe, ostajan tulee antaa myyjälle mahdollisuus korjata se ennen muiden toimien aloittamista. Tämä on keskeinen osa kuluttajansuojalakia ja suojaa myyjää kohtuuttomilta kustannuksilta. Autoliikkeellä on usein valmiit korjausverkostot ja resurssit, joiden kautta korjaukset voivat olla kustannustehokkaampia. Jos ostaja vie auton suoraan toiseen korjaamoon ilman myyjän suostumusta, myyjä voi kieltäytyä korvausvastuusta. Virheen oikaisu eli korjaus on suoritettava kohtuullisessa ajassa ja vastikkeetta. Ostajalle ei saa aiheutua kustannuksia virheen korjaamisesta.

Kuluttajansuojalain mukaan myyjällä on pääsääntöisesti yksi mahdollisuus korjata virhe. Jos korjaus epäonnistuu tai ei tapahdu kohtuullisessa ajassa, ostajalla on oikeus vaatia hinnanalennusta tai purkaa kauppa.

 

Hinnanalennus vai kaupan purku?

Jos virhe on merkittävä eikä myyjä ole korjannut sitä hyväksyttävällä tavalla tai kohtuullisessa ajassa, ostajalla on oikeus vaatia hinnanalennusta. Hinnanalennus tulee kyseeseen, jos virheen korjaaminen ei ole mahdollista tai sen kustannukset ovat kohtuuttomat auton arvoon nähden. Hinnanalennuksen suuruus määritellään tapauskohtaisesti.

Jos virhe on olennainen, ostajalla voi olla oikeus purkaa kauppa ja saada rahansa takaisin. Autokaupan purku tarkoittaa, että molemmat osapuolet palautetaan siihen asemaan, jossa he olisivat olleet ilman kauppaa. Kaupan purkamisen edellytykset arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Kaupan purkua voi vaatia esimerkiksi tilanteessa, jossa korjauskustannukset nousevat kohtuuttoman suuriksi. Tapauksissa, joissa virhe on olennainen, eikä auto täytä lainkaan sopimuksen ehtoja, ostaja voi vaatia kaupan purkamista.

Virheen merkitystä arvioitaessa otetaan huomioon useita tekijöitä, kuten auton ikä, ajokilometrit, kauppahinta, markkinointi, korjausmahdollisuudet ja -kustannukset. Myös ostajan perustellut odotukset auton kunnosta vaikuttavat arviointiin.

 

Milloin virhe on myyjän vastuulla?

Kaikki ajoneuvossa esiintyvät viat eivät kuulu myyjän vastuulle. Autoon liittyvää vikaa pidetään myyjän vastuulle kuuluvana, jos:

  • Vika ilmenee ennenaikaisesti: Osa rikkoutuu ennen oletettua käyttöikää.
  • Vika johtuu aiemmista virheellisistä korjauksista.
  • Vika poikkeaa myyjän antamista tiedoista: Auto ei vastaa myyjän kuvausta tai lupauksia.
  • Vika kuuluu takuun piiriin.

 

Myyjä ei kuitenkaan ole vastuussa vioista, jos:

  • Vika on selkeästi ilmoitettu ennen kauppaa.
  • Se johtuu ostajan huolimattomuudesta, tapaturmasta tai huollon laiminlyönnistä.
  • Kyseessä on auton normaali kuluminen.

 

Virheolettama ja ostajan asema

Kuluttajansuojalain virheolettaman mukaan autossa vuoden sisällä ilmenevä vika oletetaan olleen olemassa jo kaupantekohetkellä, ellei myyjä toisin osoita. Jos vika ilmenee myöhemmin, ostajan on pystyttävä osoittamaan, että virhe johtuu kaupantekohetken olosuhteista.

 

Mitä tehdä, jos autossa ilmenee ongelma kaupanteon jälkeen?

  1. Reklamoi myyjälle: Ilmoita viasta viipymättä myyjälle. Tee reklamaatio kirjallisesti, kuten sähköpostilla tai muulla tavoin, jolla voidaan varmentaa vastaanottaja, päivämäärä ja viestin sisältö.
  2. Esitä vaatimuksesi: Kuluttajansuojalain mukaan sinulla on oikeus vaatia virheen korjaamista, hinnanalennusta tai kaupan purkua. Reklamaation jälkeen tehtävä vaatimus toimenpiteistä tulee tehdä kohtuullisessa ajassa reklamaation tekemisestä. Vaatimukset voidaan käsitellä jo suoraan reklamaatiossa.
  3. Ota yhteyttä juristiin: Mikäli myyjä ei suostu korjaamaan virhettä tai vastaa esitettyihin vaatimuksiin, voi olla järkevää konsultoida asiassa juristia. Juristin käytöstä aiheutuvia kuluja saa katettua oikeusturvavakuutuksesta, joka sisältyy lähes aina koti- tai autovakuutukseen. Useimmat autokauppariidat ratkeavat sovinnolla, jolloin kalliilta oikeudenkäynniltä vältytään.

 

Hoidamme autokauppariidat sovinnollisesti

Riitely harvoin on kenenkään etu. Juristimme auttaa sinua selvittämään oikeutesi, tekemään reklamaation ja neuvottelemaan myyjän kanssa. Pyrimme aina ensisijaisesti sovinnolliseen ratkaisuun, joka on nopea ja kustannustehokas. Selvitämme puolestasi vakuutuksesi kattavuuden.Olemme erikoistuneet kuluttajariitoihin ja hoitaneet menestyksekkäästi autokauppariitoja.

Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi ja tarjouksen saamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido mihinkään.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

info@lawclinic.fiTietosuojaseloste