Velan perintä on monivaiheinen prosessi, joka alkaa yleensä vapaaehtoisesta perinnästä ja voi johtaa oikeudelliseen perintään, mikäli velallisen maksuhaluttomuus tai -kyvyttömyys jatkuu. Tässä artikkelissa käymme yksityiskohtaisesti läpi oikeudellisen perinnän vaiheet sekä juristin avun merkityksen koko prosessin aikana.
Perintäprosessi alkaa yleensä velkojan yhteydenotolla velalliseen. Tämä voi tapahtua esimerkiksi muistutus- tai maksuvaatimuskirjeellä, jossa velallista pyydetään maksamaan avoinna oleva velka vapaaehtoisesti. Usein tämä riittää, ja asia voidaan hoitaa ilman oikeudellisia toimenpiteitä. Mikäli velallinen ei maksa velkaa, siirrytään vapaaehtoisesta perinnästä oikeudelliseen perintään.
Oikeudellinen perintä aloitetaan, kun vapaaehtoinen perintä ei ole tuottanut tulosta. Tässä vaiheessa suosittelemme kääntymään juristimme puoleen oikeudellisen perinnön aloittamiseksi. Ennen varsinaisen oikeudellisen prosessin aloittamista arvioimme tapauksesi perusteellisesti ja keskustelemme kanssasi mahdollisista oikeudellisista riskeistä ja kuluista. Varmistamme, että oikeudellinen perintä on juridisesti ja taloudellisesti järkevä aloittaa.
Oikeudellinen perintä etenee seuraavasti:
1. Haastehakemuksen laatiminen ja oikeudenkäynnin käynnistäminen
Kun saatavan perintä etenee oikeuteen, ensimmäinen askel on haastehakemuksen laatiminen. Haastehakemus toimitetaan toimivaltaiseen käräjäoikeuteen. Haastehakemuksessa esitetään vaatimus velallisen velan maksamisesta, ja siinä ilmoitetaan muun muassa saatava, siihen liittyvät todisteet ja perustelut.
Haastehakemuksen laadinnassa juristin käyttäminen on tärkeää, mutta ei pakollista. Juristimme varmistavat, että kaikki tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa ja että hakemus on tehty oikein, jotta oikeusprosessi etenee sujuvasti ja vältytään lisäselvittelyltä ja asian pitkittymiseltä.
2. Velallisen vastaus ja mahdollinen riitautus
Kun haastehakemus on jätetty, käräjäoikeus toimittaa sen velalliselle. Velallinen voi antaa vastineensa haasteeseen. Jos velallinen riitauttaa saatavan, prosessi jatkuu laajempana oikeudenkäyntinä. Tässä tilanteessa asiantuntija-avun käyttämisen merkitys kasvaa, sillä juristin tehtävänä on valmistella vastineet perusteluineen ja todisteineen asiakkaan puolesta sekä mahdollisesti edustaa asiakasta oikeudenkäynnissä.
Jos velallinen ei vastaa haasteeseen määräajassa, käräjäoikeus antaa asiassa yksipuolisen tuomion, joka velvoittaa velallisen maksamaan velan. Yksipuolisen tuomion perusteella velka voidaan laittaa ulosottoon.
3. Oikeuden päätös ja tuomio
Kun käräjäoikeus on käsitellyt asian joko kirjallisesti tai suullisesti järjestämällä oikeudenkäynnin, saadaan asiassa päätös. Jos käräjäoikeuden päätös on velkojan eduksi ja velallinen on tuomittu maksamaan velka, voidaan tuomio panna täytäntöön. Jos tuomio on asiakkaalle epäedullinen, asiassa täytyy arvioida mahdolliset jatkotoimet, kuten valituksen tekeminen hovioikeuteen.
4. Ulosotto ja täytäntöönpano
Jos käräjäoikeuden päätöksellä velallinen on tuomittu maksamaan velka, eikä velallinen silti maksa saatavaa, autamme siirtämään asian ulosoton hoidettavaksi. On tärkeää huomioida, että ulosotto ei aina tarkoita velan välitöntä maksua, sillä velallisen taloudellinen tilanne vaikuttaa perinnän onnistumiseen.
Juristimme auttavat perinnän eri vaiheissa ja voit luottaa siihen, että saat asiasi asiantunteviin käsiin. Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi ja tarjouksen saamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään. Arvioimme, milloin oikeudelliseen perintään kannattaa lähteä ja milloin vaihtoehtoiset ratkaisut voivat olla taloudellisesti järkevämpiä. Asian hoitamiseen liittyviä kuluja voidaan saada katettua oikeusturvavakuutuksestasi.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki