Käräjäoikeuden antamaan ratkaisuun haetaan muutosta hovioikeudelta valittamalla. Käräjäoikeus ilmoittaa tuomion yhteydessä, onko siihen mahdollista hakea muutosta, ja antaa samalla kirjalliset muutoksenhakuohjeet. Tässä artikkelissa käymme pääpiirteittäin läpi valitusprosessin hovioikeuteen. Olemme Law Clinicilla erikoistuneet riita-asioiden hoitamiseen, joten tässä yhteydessä käsittelemme vain riita-asioiden valitusprosessia.
Ensimmäinen vaihe valitusprosessissa on tyytymättömyyden ilmoittaminen käräjäoikeuden ratkaisuun. Tämä ilmoitus on tehtävä viimeistään 7 päivän kuluessa ratkaisun antamisesta. Jos tyytymättömyyttä ei ilmoiteta tässä ajassa, valitusoikeus menetetään. Tyytymättömyyden voi ilmoittaa kirjallisesti tai suullisesti käräjäoikeudelle.
Valituksen jättämiselle asetettu määräaika on 30 päivää käräjäoikeuden ratkaisun antamisesta. Valitus toimitetaan käräjäoikeudelle, ei suoraan hovioikeudelle. Valituksen on oltava perillä viimeistään määräajan päättymispäivän virka-ajan loppuun (klo 16:15) mennessä.
Mikäli valitusta ei voida toimittaa ajoissa esimerkiksi laillisen esteen vuoksi, voidaan hakea määräajan pidennystä. Pidennystä on haettava ennen alkuperäisen määräajan umpeutumista, ja käräjäoikeus päättää sen myöntämisestä.
Valituksen laajuus vaihtelee asian monimutkaisuuden mukaan, sekä riippuu siitä, miltä osin käräjäoikeus on ratkaissut asian valittajan kannalta kielteisesti. Perusteluiden tulee olla huolellisesti laaditut, sillä ne rajaavat hovioikeuden tutkittavaksi tulevat seikat. Valituksen laatimisessa on suositeltavaa käyttää oikeudenkäyntijuristin apua.
Valituksen on sisällettävä seuraavat tiedot:
Haettaessa muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun valittamalla, tarvitaan asiassa jatkokäsittelylupa hovioikeudelta. Jatkokäsittelylupaa vaaditaan lähtökohtaisesti kaikissa hakemus- ja riita-asioissa. Jatkolupahakemuksessa on esitettävä perusteet, joiden mukaan lupaa pyydetään. Jatkokäsittelylupahakemus toimitetaan valituksen yhteydessä.
Hovioikeuden tilastojen mukaan jatkokäsittelylupa myönnetään noin 50–60% valituksista. Hyvin laadittu hakemus lisää todennäköisyyttä luvan myöntämiselle. Mikäli hovioikeus ei myönnä jatkokäsittelylupaa, käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi. Hovioikeuden ei tarvitse perustella, miksi se ei myönnä jatkokäsittelylupaa.
Jatkokäsittelylupaperusteita on neljä:
Vastavalitus on vastapuolen tekemä valitus alkuperäiseen valitukseen liittyen. Vastavalituksen tekemiseen ei tarvita erillistä tyytymättömyyden ilmoitusta, mutta sen määräaika on 2 viikkoa alkuperäisen valituksen viimeisestä jättöpäivästä. Jos alkuperäinen valitus peruutetaan, jätetään tutkimatta tai hylätään jatkokäsittelyluvan puuttumisen vuoksi, vastavalitus raukeaa.
Hovioikeuksien tilastojen mukaan käräjäoikeuden tuomiot muuttuvat valituksen myötä usein. Yleisesti ottaen valittaminen kannattaa. Ilman valittamista muutosta väärään tuomioon ei ole mahdollista saada. Ammattitaitoisesti laadittu valitus lisää todennäköisyyttä valituksen hyväksymiselle.
Valituksen laatiminen on monivaiheinen ja tarkkuutta vaativa prosessi, jonka onnistuminen riippuu siitä, miten huolellisesti perustelut on laadittu ja miltä osin hovioikeus ottaa asian tutkittavakseen. Koska valituksen muotovaatimukset ja sisältö ovat tiukasti säädeltyjä, on suositeltavaa käyttää valitusprosessissa oikeudenkäynnit ja muutoksenhaut tuntevan juristin apua.
Juristimme laatii ammattitaitoisesti valituksen varmistaen, että se on hyvin perusteltu ja laadittu ja että se toimitetaan hovioikeuteen vaaditussa määräajassa. Valitusprosessissa nopea reagointi on ensiarvoisen tärkeää.
Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään. Asian hoitamiseen liittyviä kuluja voidaan saada katettua oikeusturvavakuutuksestasi.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki