Lomautus ja korvaus laittomasta lomautuksesta

Lomautus tarkoittaa työnteon ja palkanmaksun keskeyttämistä väliaikaisesti ilman, että työsuhde päättyy. Lomautus on työnantajalle usein keino sopeutua taloudellisiin vaikeuksiin tai tilapäisesti vähentyneeseen työmäärään. Kuitenkin lomautus ei ole täysin työnantajan päätettävissä, vaan sen on täytettävä tarkat lain asettamat edellytykset. Mikäli näitä edellytyksiä ei noudateta, kyseessä voi olla laiton lomautus, joka voi johtaa oikeudellisiin ja taloudellisiin seuraamuksiin työnantajalle. Jos työnantaja on lomauttanut työntekijän lainvastaisesti ilman perusteita, voi työntekijä vaatia työnantajalta vahingonkorvausta.

 

Milloin lomautus on laillinen?

Lomautus voidaan toteuttaa laillisesti seuraavissa tilanteissa:

  1. Taloudelliset ja tuotannolliset syyt:
    Työnantajalla on oikeus lomauttaa työntekijä, jos yrityksen työvoiman tarve on vähentynyt merkittävästi ja pysyvästi taloudellisten tai tuotannollisten syiden vuoksi. Tämä voi liittyä esimerkiksi tilauskannan vähenemiseen, tuotannon supistamiseen tai kustannusten leikkaustarpeisiin.

  2. Työn tilapäinen väheneminen:
    Jos työ tai työnantajan edellytykset tarjota työtä vähenevät tilapäisesti (enintään 90 päivää), työnantaja voi lomauttaa työntekijän määräaikaisesti. Tilanteen on oltava aidosti tilapäinen. Esimerkiksi sesonkiluonteisessa yrityksessä tilaukset vähenevät merkittävästi hiljaisena kautena.

  3. Työsopimukseen perustuva lomautusoikeus:
    Joissakin työsopimuksissa tai työehtosopimuksissa voi olla määräyksiä, jotka antavat työnantajalle oikeuden lomauttaa työntekijä tietyissä tilanteissa.

  4. Neuvottelut ja ilmoitusvelvollisuus:
    Lomautuksen laillisuus edellyttää, että työnantaja noudattaa yhteistoimintalain mukaisia menettelyjä tai muutoin neuvottelee työntekijöiden tai heidän edustajansa kanssa ennen lomautusta. Lisäksi lomautuksesta on ilmoitettava työntekijälle vähintään 14 päivää ennen sen alkamista.

 

Milloin lomautus on laiton?

Lomautus katsotaan laittomaksi, jos se ei täytä lain asettamia vaatimuksia. Esimerkkejä laittomasta lomautuksesta ovat:

  1. Taloudellisten syiden puuttuminen:
    Jos työnantaja lomauttaa työntekijän ilman, että taloudelliset tai tuotannolliset syyt todella täyttyvät, lomautus on laiton. Työnantajan on kyettävä osoittamaan, että lomautus on perusteltu.

  2. Työnantaja teettää ulkopuolisilla työntekijöillä työtä, joka kuuluisi lomautetuille:
    Jos työnantaja palkkaa lomautuksen aikana esimerkiksi vuokratyövoimaa tai teettää työtä ulkopuolisilla henkilöillä, lomautus voidaan katsoa laittomaksi.

  3. Menettelyvirheet:
    Mikäli työnantaja ei noudata lomautukseen liittyviä yt-neuvotteluja tai ilmoitusvelvollisuutta, lomautus ei täytä lain vaatimia edellytyksiä.

  4. Työsuhteen syrjivä kohtelu:
    Jos lomautus kohdistuu tiettyihin työntekijöihin esimerkiksi heidän sukupuolensa, ikänsä, terveydentilansa tai muiden syrjintäperusteiden vuoksi, lomautus on laiton. Työntekijää ei saa lomauttaa myöskään kurinpidollisena menettelynä häneen käytökseensä tai henkilöön liittyvästä syystä.

  5. Työnantaja ei tarjoa muuta työtä lomautetulle:
    Jos työnantaja voi tarjota vähentyneen työn tilalle muuta työntekijälle sopivaa työtä, lomautusoikeutta ei ole. Työnantajalla voi olla vapaana työpaikka, joka ei vastaa lomautettavan työsopimuksen mukaista työtä, mutta jos työpaikka kuitenkin vastaa lomautettavan koulutusta, ammattitaitoa tai kokemusta, sitä pitää tarjota lomautettavalle.

 

Mitä laittomasta lomautuksesta voi seurata?

Jos lomautus todetaan laittomaksi, työnantajalle voi koitua seuraavat seuraamukset:

  1. Korvaus työntekijälle:
    Työnantaja voidaan velvoittaa maksamaan työntekijälle täysi palkka ajalta, jolloin työntekijä on ollut perusteettomasti lomautettuna.

  2. Hyvitys laiminlyönnistä:
    Työnantaja voidaan velvoittaa maksamaan työntekijälle vahingonkorvausta tai hyvitystä työsuhteen ehtojen rikkomisesta. Korvauksen suuruus riippuu esimerkiksi siitä, miten pitkään lomautus on kestänyt ja onko työntekijälle aiheutunut taloudellisia tai henkisiä haittoja työnantajan menettelystä.

  3. Oikeudelliset seuraamukset:
    Jos työntekijä vie asian tuomioistuimen käsiteltäväksi ja lomautus todetaan laittomaksi, työnantaja voi joutua maksamaan myös oikeudenkäyntikuluja.

  4. Työsuhteen päättyminen:
    Työntekijällä on oikeus purkaa työsuhteensa, mikäli lomautus on laiton tai jatkuu kohtuuttoman pitkään. Tällöin työntekijällä on oikeus saada irtisanomisajan palkka.

 

Juristin apu lomautuksen laillisuuden varmistamisessa

Lomautuksiin liittyvät säädökset ovat monimutkaisia, ja virheet voivat johtaa vakaviin taloudellisiin seuraamuksiin työnantajalle. Juristimme voi auttaa sekä työnantajaa että työntekijää arvioimaan lomautuksen laillisuutta. Työnantajalle juristimme tarjoaa neuvoja lomautusprosessin oikeasta toteuttamisesta ja riskienhallinnasta. Työntekijä taas voi kääntyä puoleemme, jos hän epäilee lomautuksensa olevan laiton. Avustamme myös työnantajia tilanteissa, joissa työntekijä on riitauttanut lomautuksen.

Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi ja tarjouksen saamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.

Ota yhteyttä

Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.

Law Clinic somessa

Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki

info@lawclinic.fiTietosuojaseloste