Ositus on avioliiton päättyessä suoritettava omaisuuden jako, jossa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan. Pääsääntöisesti osituksessa omaisuus jaetaan tasan, mutta joissain tilanteissa tasajako voi johtaa kohtuuttomuuteen. Tällöin on mahdollista vaatia osituksen kohtuullistamista eli sovittelua.
Tässä artikkelissa käsittelemme, milloin osituksen sovittelu voi tulla kyseeseen, millä perusteilla sitä voidaan vaatia ja miten asiassa kannattaa edetä.
Avioliiton päättyessä tehdään puolisoiden välillä joko ositus tai omaisuuden erottelu. Ositus tehdään silloin, jos aviopuolisoilla ei ole avioehtosopimusta, jolla on poissuljettu avio-oikeus. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti tasan puolisoiden kesken. Osituksen seurauksena enemmän omistava puoliso joutuu luovuttamaan omaisuuttaan vähemmän omistavalle puolisolle tasinkona.
Omaisuuden erottelu tehdään silloin, kun puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, eli kun avioehto on tehty. Tällöin puolisot pitävät oman omaisuutensa, eikä puolisoiden omaisuutta tasata. Myös omaisuuden erottelua voidaan sovitella.
Oikeus osituksen sovitteluun perustuu avioliittolakiin, jonka mukaan ositusta voidaan sovitella, jos ositus johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen tai siihen, että toinen puoliso saisi perusteettomasti taloudellista etua.
Osituksen sovittelussa otetaan huomioon erityisesti avioliiton kestoaika, puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi sekä muut näihin verrattavat puolisoiden taloutta koskevat seikat. Käytännössä sovittelussa kiinnitetään huomiota osituksen kohtuullisuuteen suhteessa siihen panokseen, jonka puolisot ovat antaneet yhteiselle taloudelle.
Sovittelu voi tulla kyseeseen erityisesti seuraavanlaisissa tilanteissa:
Puolisoiden taloudellinen tilanne on merkittävästi epätasapainossa. Esimerkiksi toinen puoliso on huomattavasti varakkaampi kuin toinen, ja tasajako johtaisi kohtuuttomaan tilanteeseen.
Lyhyt avioliitto. Jos avioliitto on kestänyt vain lyhyen aikaa, toinen puoliso voi vaatia sovittelua, jos tasajako ei vastaisi puolisoiden panostusta yhteiseen talouteen.
Toinen puoliso on kerryttänyt varallisuutta yksin. Jos toinen puoliso on esimerkiksi perinyt tai saanut huomattavia varoja ennen avioliittoa, voidaan ositusta sovitella niin, että omaisuus ei päädy kohtuuttomasti toiselle puolisolle.
Toinen puoliso on toiminut epärehellisesti. Esimerkiksi jos toinen puoliso on tuhlannut yhteistä omaisuutta tai piilottanut varallisuutta ennen ositusta, sovittelua voidaan vaatia.
Yritystoiminta. Jos toinen puoliso omistaa yrityksen tai harjoittaa elinkeinoa, jonka varat sisältyvät avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, osituksen lopputulos voi uhata yritystoiminnan jatkumista. Tällöin sovittelu voi olla tarpeen.
Osituksen sovittelu on laissa tarkoin rajattu. Ositusta voidaan kohtuullistaa määräämällä, että:
Osituksen sovittelussa voidaan esimerkiksi alentaa maksettavaa tasingon määrää tai poistaa tasingonmaksuvelvollisuus kokonaan. Sovittelussa voidaan myös esimerkiksi määrätä, että toisen puolison perintönä saama kesämökki ei kuulukaan avio-oikeuden piiriin.
Sovittelua voidaan käyttää myös omaisuuden erottelussa, kun puolisoilla on avioehtosopimus. Sovittelulla voidaan puuttua avioehdon sisältöön. Yksi tapa kohtuullistaa ositusta on poiketa avioehtosopimuksesta niin, että avio-oikeuden ulkopuolelle rajattua omaisuutta palautetaan avio-oikeuden piiriin.
Osituksen sovittelua pitää erikseen vaatia. Yleensä osituksen sovittelua vaaditaan silloin, kun puolisot eivät pääse yhteisymmärrykseen osituksesta. Ensisijaisesti puolisoiden kannattaa pyrkiä sopimaan osituksesta keskenään, jolloin vältytään pitkiltä ja kalliilta oikeusprosesseilta. Osapuolten keskinäiset neuvottelut johtavat parhaassa tapauksessa ositussopimuksen laatimisen, jonka molemmat osapuolet hyväksyvät.
Käytännössä ositusta sovitellaan toimitusosituksissa, eli osituksissa, jotka tekee puolisoiden sijasta tuomioistuimen määräämä pesänjakaja. Vaatimus osituksen sovittelusta tulee lähtökohtaisesti tehdä pesänjakajalle.
Jos tilanne on se, että ositus on jo tehty, vaatimus osituksen sovittelusta esitetään nostamalla kanne käräjäoikeudessa. Kanne sovitteluvaatimuksesta on nostettava käräjäoikeudessa kuuden kuukauden määräajassa osituksen toimittamisesta.
Osituksen kohtuullistaminen ja sovittelu voivat tulla kyseeseen, jos tasajako johtaisi kohtuuttomuuteen. Jos osituksen lopputulos tuntuu epäoikeudenmukaiselta, suosittelemme kääntymään juristimme puoleen, joka selvittää mahdollisuudet sovitteluun. Autamme kaikissa ositukseen liittyvissä kysymyksissä ja varmistamme, että puolisoiden oikeudet toteutuvat.
Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki