Testamentti on ainut asiakirja, jolla henkilö voi määrätä omaisuudestaan kuolemansa jälkeen. Testamentin laatiminen on yksilön oikeus, mutta testamentin tulee olla laissa määriteltyjen muotovaatimusten mukainen ja ilmentää aidosti vainajan tahtoa. Jos testamenttiin liittyy epäselvyyksiä tai epäillään, että se ei ole pätevä, saattaa tulla kyseeseen testamentin moite. Testamentin moite on keino, jolla perilliset tai muut oikeudellisen intressin omaavat tahot voivat kyseenalaistaa testamentin pätevyyden. Tässä artikkelissa tarkastelemme testamentin moitetta eri näkökulmista ja käytännön esimerkkien avulla.
Testamentin moite tarkoittaa testamentin pätevyyden riitauttamista tuomioistuimessa. Moitekanteen tarkoituksena on kyseenalaistaa testamentin oikeusvaikutukset joko siksi, että se ei täytä lain asettamia vaatimuksia, tai koska testamentti on laadittu olosuhteissa, jotka tekevät sen pätemättömäksi. Moitekanteella voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten vainajan omaisuus jaetaan, sillä jos testamentti julistetaan pätemättömäksi, vainajan omaisuus jaetaan lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaisesti.
Testamentin moitekanteen voi nostaa vain sellainen henkilö, jolla on oikeudellinen intressi asiassa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että henkilö, joka moittii testamenttia, menettää testamentin vuoksi jotakin, mihin hänellä muutoin olisi oikeus. Moiteoikeus koskee seuraavia:
Rintaperilliset
Rintaperilliset eli vainajan lapset (tai heidän jälkeläisensä) ovat lakimääräisiä perillisiä ja oikeutettuja lakiosaan. Jos testamentti loukkaa lakiosaa, rintaperillinen voi moittia testamenttia. Tällöin testamenttia saatetaan joutua oikaisemaan niin, että lakiosa turvataan.
Puoliso tai muut lakimääräiset perilliset
Jos testamentti sulkee pois lesken tai muut lakimääräiset perilliset (kuten vanhemmat tai sisarukset), he voivat moittia testamenttia edellyttäen, että heillä olisi ollut oikeus periä vainaja ilman testamenttia.
Testamentin edunsaajat
Jos testamentista laaditaan uusi versio, joka kumoaa aiemman testamentin, alkuperäiset edunsaajat voivat moittia uutta testamenttia, jos he katsovat sen olevan pätemätön.
Velkojat
Jos testamentti loukkaa velkojien oikeuksia, myös velkoja voi pyrkiä riitauttamaan sen.
Muut erityistapaukset
Joissakin tilanteissa, joissa henkilö ei ole lakimääräinen perillinen tai testamentin edunsaaja, hän voi pyrkiä moittimaan testamenttia, jos hän pystyy osoittamaan oikeudellisen intressinsä.
Testamentin moitteen perusteet voivat olla juridisia tai liittyä testamentin laatimisen olosuhteisiin. Yleisimmät perusteet ovat:
Muotovirheet
Testamentti on pätemätön, jos se ei täytä perintökaaren edellyttämiä muotovaatimuksia. Testamentin tulee olla kirjallinen, kahden esteettömän todistajan samanaikaisesti todistama sekä laadittu siten, että todistajat ovat tietoisia sen olevan testamentti. Jos esimerkiksi todistajat eivät ole olleet paikalla yhtä aikaa tai testamenttia ei ole allekirjoitettu asianmukaisesti, se voi olla pätemätön.
Pakko, painostus tai petos
Jos testamentin tekijään on kohdistettu painostusta, uhkailua tai petollista toimintaa, testamentti voidaan katsoa pätemättömäksi. Esimerkiksi jos joku manipuloi tekijää muuttamaan testamenttia omaksi edukseen, testamentti voidaan moittia.
Testamentintekijän oikeustoimikelvottomuus
Testamentintekijä ei saa olla kykenemätön ymmärtämään oikeustoimensa merkitystä esimerkiksi sairauden, mielenterveysongelmien tai heikentyneen tilan vuoksi. Jos perilliset voivat osoittaa, että testamentintekijä oli oikeustoimikelvoton testamenttia tehdessään, testamentti olla pätemätön.
Lakiosan loukkaus
Rintaperilliset voivat moittia testamenttia, jos se loukkaa heidän lakiosaoikeuttaan. Lakiosa on puolet rintaperillisen lakimääräisestä perintöosuudesta. Tällaisessa tapauksessa moite koskee vain lakiosaa, ei koko testamenttia.
Jos testamenttia moititaan ja tuomioistuin julistaa sen pätemättömäksi, testamentti menettää oikeusvaikutuksensa kokonaan tai osittain. Pätemättömyyden seurauksena vainajan omaisuus jaetaan seuraavasti:
Jos testamentti todetaan vain osittain pätemättömäksi, esimerkiksi lakiosan loukkaamisen vuoksi, jää testamentti voimaan siltä osin kuin se ei ole ristiriidassa lakiosavaatimusten tai muiden pätemättömyysperusteiden kanssa.
Testamentin moite on pantava vireille tuomioistuimessa kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu tiedoksi moittijalle. Jos moitekannetta ei nosteta määräajassa, testamentti tulee lainvoimaiseksi, eikä sen pätevyyttä voida enää riitauttaa.
Testamenttiin liittyvien riitojen ratkaiseminen vaatii huolellista juridista arviointia ja oikeudenkäyntiprosessiin perehtymistä. Juristimme ovat perehtyneet perintöoikeuteen ja riidanratkaisuun ja avustavat moitekanneprosessissa sekä ennen kanteen nostamista käytävissä sovintoneuvotteluissa.
Ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi ja tarjouksen saamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido mihinkään.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki