Adoptiosta säädetään adoptiolaissa. Adoptio vaikuttaa moniin juridisiin seikkoihin, mukaan lukien perintöoikeuteen. Monet eivät tule ajatelleeksi, että adoption seurauksena perintöoikeus voi muuttua merkittävästi, vaikuttaen sekä adoptoidun että biologisten perillisten asemaan. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten adoptio vaikuttaa perintöoikeuteen ja lakiosaan, ja mitä asioita on syytä huomioida perintösuunnittelussa.
Olemme aiemmin kirjoittaneet artikkelin täysi-ikäisen adoptioprosessista.
Kun henkilö adoptoidaan, hänestä tulee laillisesti adoptiovanhempansa lapsi. Tällä on suoria vaikutuksia perintöoikeuteen:
Adoptoitu saa perintöoikeuden adoptiovanhempiinsa – Adoptiosta lähtien adoptoidulla on samat perintöoikeudet kuin biologisella lapsella. Hän on ensimmäisen perimysluokan perillinen ja hänellä on oikeus lakiosaan.
Adoptoidun perintöoikeus biologiseen vanhempaan päättyy – Tilanteessa, jossa on kyse perheen ulkopuolisesta adoptiosta, adoptio katkaisee adoptoidun perintöoikeuden biologisiin vanhempiinsa ja näiden sukuun. Tilanteessa, jossa yksi vanhempi adoptoi esimerkiksi puolison lapsen, perintöoikeus toiseen biologiseen vanhempaan säilyy.
Adoptio vaikuttaa perintöosuuksiin perheen muiden lasten kesken – Adoptiovanhemman rintaperilliset jakavat perinnön uuden perillisen kanssa.
Lakiosa on lakisääteinen niin sanottu minimiperintö, johon rintaperillisellä on oikeus, vaikka testamentilla olisi määrätty toisin. Adoptoitu saa samat lakiosaoikeudet kuin biologisilla lapsilla on:
Lakiosan suuruus on puolet perintöosuuden määrästä. Esimerkiksi, jos adoptiovanhemmalla on kaksi lasta (yksi biologinen ja yksi adoptoitu), ja vanhempi olisi tehnyt lakiosaa loukkaavan testamentin, on kumpikin oikeutettu puoleen perinnöstä. Lakiosa olisi tässä tapauksessa 25 % perinnöstä.
Lakiosa ei koske biologisia vanhempia – Koska adoptiolla katkaistaan perintöoikeus biologisiin vanhempiin, adoptoidulla ei ole lakiosaoikeutta heidän perinnöstään.
Testamentilla voi vaikuttaa, mutta ei poistaa lakiosaa – Vaikka perinnön voi testamentata esimerkiksi puolisolle tai muulle perilliselle, adoptoidulla on oikeus vaatia lakiosaansa testamentista huolimatta.
Adoptio muuttaa perintöoikeudellista asemaa merkittävästi. Adoptio katkaisee lapsen perintöoikeuden biologisiin vanhempiin ja siirtää perintöoikeuden adoptiovanhempiin. Adoptoidulla on myös lakiosaoikeus adoptiovanhempansa perinnöstä. Tämän vuoksi adoptioon liittyvät perintöoikeudelliset vaikutukset kannattaa aina harkita huolellisesti ja tarvittaessa käyttää juristin apua perintösuunnittelussa.
Seuraavat toimenpiteet voivat auttaa välttämään yllätyksiä:
Testamentti – Jos haluat määrätä, että adoptiolapsi saa tietyn osuuden perinnöstä, on hyvä laatia testamentti.
Lahjat ja ennakkoperinnöt – Adoptiovanhemmat voivat harkita lahjojen antamista jo elinaikanaan.
Verosuunnittelu – Adoptiolapset kuuluvat samaan perintöveroluokkaan biologisten lasten kanssa, mikä voi olla edullista perintöverotuksen kannalta.
Jos olet harkitsemassa adoptiota ja haluat varmistaa, että perintöasiat menevät niin kuin olet toivonut, ota yhteyttä tilanteesi kartoittamiseksi. Alkukartoitus on maksuton, eikä yhteydenotto sido sinua mihinkään. Autamme sinua adoptioprosessissa sekä laatimaan selkeän perintösuunnitelman.
Tilanteesi alkukartoitus on maksuton. Vastaamme yhteydenottoosi saman päivän aikana.
Voit olla meihin aina yhteydessä matalalla kynnyksellä. Tilanteesi alkukartoitus on maksuton.
Law Clinic Oy | 3263868-2 | Helsinki